
Avrupa'da doğalgaz fiyatları, Avustralya'da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesislerindeki grev belirsizliği nedeniyle eylül vadeli kontratlarda yüzde 15 yükseldi.Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de, eylül vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı dün 34,4 eurodan kapandı. Bugün megavatsaat başına 35,7 eurodan açılan fiyatlar, dünkü kapanışa göre gün içinde yüzde 15 artış göstererek 39,4 euroya çıktı. Avustralya'daki LNG tesislerinde çalışanların daha iyi çalışma ve ücret koşulları için greve olasılığının, arz kesintisi yaşanabileceğine ilişkin endişelerin artırması fiyatlardaki yükselişte etkili oldu. Avrupa'da fiyatlar, geçen hafta ortasında grev haberlerinin çıkmasından beri dalgalı seyir izliyor. AVUSTRALYA DÜNYANIN EN BÜYÜK LNG İHRACATÇISI Avustralya, geçen yılki 80,9 milyon ton LNG ihracatıyla dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda bulunurken, küresel LNG ticaretinden yüzde 20,1 pay aldı. Ülkede Chevron and Woodside Energy Group şirketlerine ait grev riski bulunan Gorgon, Wheatstone ve North West Shelf tesisleri 40,8 milyon tonla Avustralya'nın toplam LNG ihracat kapasitesinin yarısını, küresel LNG ticaret hacminin ise yüzde 10'unu oluşturuyor. Avustralya'nın Avrupa'ya doğrudan LNG tedariki kısıtlı olsa da Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından kıtaya Rus gazı arzının büyük ölçüde azalmış olması Avrupa'nın LNG ithalat bağımlılığını artırdı. Bu nedenle, küresel LNG piyasalarında oluşan arz endişeleri, Avrupa'daki gaz fiyatlarını doğrudan etkiliyor ve mevcut riskler, fiyatlarda dalgalanmaya yol açıyor.

Küresel hane halkı serveti geçen yıl 11,3 trilyon dolar azalarak 2008 finansal krizinden sonra ilk kez düşüş gösterdi. Bölgesel bazda en yüksek servet kaybı toplam 10,9 trilyon dolarla Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaşandı. Dünyadaki dolar milyonerlerinin sayısı 2022'de 3,5 milyon azalarak 59,4 milyona indi.Küresel hane halkı serveti 2008 finansal krizinden sonra ilk kez düşüş gösterdi. İsviçre'nin en büyük bankası UBS ve Credit Suisse tarafından dünyadaki 5,4 milyar yetişkinin tahmini varlıklarına dayandırılarak hazırlanan yıllık Küresel Servet Raporu'na göre, hane halkı servetindeki istikrarlı yükseliş eğilimi 2022'de tersine döndü. Küresel hane halkı serveti yüzde 11,3 trilyon dolar (yüzde 2,4) azalarak 2022 sonunda 454,4 trilyon dolara geriledi. Böylece, küresel hane halkı servetinde 2008 finansal krizinden sonra ilk kez azalma görüldü. Kişi başı varlıklar ise 3 bin 198 dolar azalışla geçen yıl sonunda 84 bin 718 dolara geriledi. Bu gerilemenin büyük bir kısmı ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanmasından kaynaklandı. Döviz kurlarının 2021'deki seviyesinde sabit kalması halinde ise 2022'de toplam servetin yüzde 3,4, yetişkin başına servetin ise yüzde 2,2 artmış olacağı hesaplandı. Enflasyonun artan etkileri toplam servetin azalmasında etkili olurken, finansal varlıklar geçen yıl toplam servette görülen düşüşe en büyük katkıyı sağladı. Bölgesel bazda en yüksek servet kaybı toplam 10,9 trilyon dolarla Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaşandı. Asya Pasifik bölgesindeki kayıplar 2,1 trilyon dolar olurken, Latin Amerika toplam servette 2,4 trilyon dolarla artış görülen istisnai bölge oldu. Ülke bazında en büyük servet kayıpları ABD, Japonya, Çin, Kanada ve Avustralya'da, en büyük servet artışları ise Rusya, Meksika, Hindistan ve Brezilya'da kaydedildi. Toplam servetteki düşüşle birlikte, geçen yıl "servet eşitsizliği" de yüzde 1 azalışla yüzde 44,5'e geriledi. MİLYONERLERİN SAYISI 60 MİLYONUN ALTINDA Dünyadaki dolar milyonerlerinin sayısı 2022'de 3,5 milyon azalarak 59,4 milyona indi. Raporda, küresel servetin beş yılda yüzde 38 artarak 2027 itibarıyla 629 trilyon dolara ulaşacağı öngörüldü. Orta gelirli pazarlardaki büyümenin bu artışta itici güç olacağı tahmin edilirken, 2027'de yetişkin başına servetin 110 bin 270 dolara ve milyonerlerin sayısının da 86 milyona çıkacağı hesaplandı.

ABD'de perakende satışlar, temmuzda aylık bazda yüzde 0,7 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi.ABD Ticaret Bakanlığı, temmuz ayına ait perakende satış verilerini açıkladı. Buna göre, perakende satışlar, temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,7 artarak 696,4 milyar dolar oldu. Piyasa beklentileri, perakende satışların bu dönemde aylık bazda yüzde 0,4 artması yönündeydi. Perakende satışlar, haziranda da yüzde 0,3 artmıştı. Ülkede perakende satışlar, temmuzda yıllık bazda ise yüzde 3,2 yükseldi. Beklentiler, perakende satışların söz konusu dönemde yıllık bazda yüzde 1,5 artması yönündeydi. Perakende satışlar haziranda yıllık bazda yüzde 1,6 artış kaydetmişti. Geçen ay perakende satışlardaki yükselişte, mağaza dışı perakendeciler, spor malzemeleri, hobi ürünleri ve kitaplar, yiyecek ve içecekler, giyim ile sağlık ve kişisel bakım ürünlerinin satıldığı mağazalardaki satışlarda yaşanan artış öne çıktı. Öte yandan, mobilya, elektronik ve ev aletleri ile motorlu taşıt ve parçaları satılan mağazalardaki satışlarda da azalış kaydedildi. Analistler, verilerin yüksek borçlanma maliyetleri ve fiyatlara rağmen tüketici harcamalarının dirençli kalmaya devam ettiğini gösterdiğini belirtti.

Konut fiyatları artıyor, vatandaşlar ev sahibi olmanın pratik, düşük maliyetli ve kolay yollarını arıyor. Kamuran Akbay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Akbay ise konut fiyatlarının tetikleyen nedenleri açıklarken, bu doğrultuda devletin uygulaması gereken politikaları açıkladı.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023’ün ilk altı ayında 565 bin 779 konut satışı gerçekleşirken, satışların önceki yıla göre yüzde 22,1 azaldığı kaydediliyor.Sektör profesyonelleri ise konut alırken vatandaşların artık kriterlerinin ilk sırasına güvenliği yazdığını bildiriyor. Bu sebeple kentsel dönüşüm kapsamındaki toplu konut projeleri yoğun bir taleple karşı karşıya kalıyor.Gayrimenkul sektörünün güncel durumuna dair değerlendirmede bulunan Kamuran Akbay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Akbay ise konut fiyatlarının tetikleyen nedenleri açıklarken, bu doğrultuda devletin uygulaması gereken politikaları açıkladı. Rant elde etmek isteyen yatırımcıların ilgisi farklı alanlara çekilmeli Pandemiden bu yana küresel tedarik zincirinin kırılmasından dolayı yaşanan ara mal bulma güçlüğü, inşaat maliyetlerinin artmasına neden olurken, proje sayısını da düşürdü. Enflasyon da hammadde ve ara mal girdilerinde fiyat artışlarının önünü açtı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk bankalarının görünümünü negatiften durağana çevirdi.Moody's'ten Türk bankalara iyi haber geldi.Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk bankalarının görünümünü negatiften durağana çevirdi.Moody’s'ten yapılan açıklamada, hükümetin mayıs ayındaki seçimler sonrasında ortodoks politikaların uygulanmasına yönelik attığı adımların, Türk bankalarının faaliyet ortamını destekleyici yönde olduğu kaydedildi. Açıklamada, Türk bankaları için faaliyet ortamının ekonomik büyümede beklenen yavaşlama nedeniyle zorlu olduğu belirtilirken, “Bununla birlikte, hükümetin mayıs ayındaki seçimi takiben politika yapımında ortodoksiye (ortodoks politikalara) geri dönmek için attığı ilk adımlar Türk bankalarının faaliyet koşullarını destekliyor.” değerlendirmesinde bulunuldu. Yüksek enflasyonun ve TL'deki değer kaybının tüketicilerin harcama gücünü ve borçluların borçlarını ödeme kapasitesini etkilediği belirtilen açıklamada, bankaların karlılık seviyesinin 2022 yılındaki zirve seviyelerinden daha normal seviyelere gerilemesinin fakat tüm bu değişime rağmen güçlü olmaya devam etmesinin beklendiği belirtildi."YABANCI PARA LİKİDİTESİ YETERLİ SEVİYEDE KALACAK" Moody’s açıklamasında, bankaların dış fonlama pozisyonlarının ve dolarizasyon seviyelerinin iyileştiği, özellikle de yabancı para birimindeki likiditenin yeterli seviyede kalmasını beklendiği belirtildi. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2 seviyesinde büyüme göstermesinin, enflasyonun ise yüzde 51 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği kaydedilen açıklamada, “Avrupa pazarındaki görünüm nedeniyle bu yılın ilk yarısında ekonomik yavaşlamaya rağmen Türkiye’nin güçlü ihracatı ve turizm sektörleri büyümeyi desteklemeye devam edecektir.” ifadesine yer verildi. Açıklamada, “Ekonomik oynaklığa rağmen, Türk bankalarının fonlama ve likidite pozisyonları, özellikle yabancı para biriminde belirgin bir şekilde iyileşti.” değerlendirmesinde bulunuldu. "NOT ARTABİLİR" MESAJI VERMİŞTİMoody's, son yayımlanan Türkiye analizinde yeni ekonomi ekibinin, para ve maliye politikasının yönünü kademeli olarak düzeltmeye başladığını belirtmişti. Kuruluşun analizinde ortodoks politikaların sürmesi ve dengesizliklerin azalmasıyla görünümün pozitife dönebileceği ve not artışı olabileceği kaydedilmişti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadeleyi sürdürürken istikrarlı büyümeyi hedefliediklerini söyledi. Yılmaz, "Temel çerçevemiz sürdürülebilir, istikrarlı kalkınma süreci." dedi.Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplandı. Toplantıya iş dünyası temsilcilerinin yanısıra, ekonomiden sorumlu bakanlar da katıldı.Toplantı sonrası konuşan Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: "Finansmana erişim konusu en önemli başlıklardan biriydi. Katma değeri yüksek ihracat için Ar-Ge'ye ağırlık verilecek. Afete hazırlık çalışmasının hızlandırılması da konuşuldu. Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reform sürecine yönelik irademizi vurguluyoruz. Bu kapsamda YOİKK önerilerinden doğan mevzuat paketlerini yapısal reform çalışmaları kapsamında yeni dönemde Meclisimizin gündemine sunmayı planlıyoruz.Yapısal reformların orta vadeli somut etkilerinin yanı sıra, beklenti kanalıyla sağlayacağı kısa vadeli etkileri de önemsiyoruz. Bir taraftan enflasyonla mücadeleyi sürdüreceğiz, diğer taraftan ülkemizin resesyona girmeden istikrarlı büyümeyi hedefliyoruz. Temel çerçevemiz sürdürülebilir, istikrarlı bir kalkınma süreci. Refah artışından tüm kesimlerin adil şekilde faydalanmasını amaçlıyoruz. Sanayinin daha fazla Anadolu'ya yayılması, herkesin mutabık olduğu bir çerçeve."
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hayata geçirilen aile destek ödemeleri her ay vatandaşların hesaplarına yatırılıyor.Vatandaşlar ödemelerin hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını e-Devlet üzerinden kolayca sorgulayabiliyor.AİLE DESTEK ÖDEMESİ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

Bütçe dengesi temmuz'da 48,6 milyar TL fazla verirken, ocak-temmuz döneminde 434,7 milyar TL'lik açık oldu.Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz ayı bütçe istatistiklerini açıkladı. Bütçe dengesi temmuz ayında 48,6 milyar lira fazla verirken, faiz dışı fazla 86,3 milyar lira oldu.Temmuzda bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 156,1 artarak 504 milyar 413 milyon liraya, bütçe giderleri de yüzde 74,7 artışla 455 milyar 840 milyon liraya ulaştı. Kur korumalı mevduat (KKM) için temmuz ayında 34,5 milyar lira tutarında transfer yapıldı. KKM için yılın başından bu yana küçük miktarlarda yapılan transferler, TL'nin keskin değer kaybettiği haziran ayında 20,6 milyar liraya çıkmıştı. Yılın başından bu yana gerçekleşmelere bakıldığında, bütçe dengesi ocak-temmuz döneminde 434,7 milyar lira açık olurken, faiz dışı denge ise 121,7 milyar lira açık verdi.Ocak-temmuz döneminde bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 63,1 yükselerek 2 trilyon 384 milyar 763 milyon liraya çıktı. Bütçe giderleri de aynı dönemde yüzde 96,8 artarak 2 trilyon 819 milyar 416 milyon lirayı buldu.

Rusya Merkez Bankası, Rus rublesinde yaşanan değer kaybının ardından düzenlediği olağanüstü toplantıda politika faiz oranını yüzde 8,5’ten yüzde 12’ye yükseltti. Banka, enflasyonu yükseltecek risklerin artması halinde politika faiz oranında ilave artış yapabileceğini açıkladı.Rusya Merkez Bankası olağanüstü toplantısında politika faizini yüzde 12’ye yükseltti. Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, bankanın, faiz oranına ilişkin olağanüstü toplantı gerçekleştirdiği belirtildi. Toplantı neticesinde, politika faiz oranının 350 baz puanlık artışla yüzde 12’ye yükseltilmesi kararının alındığı ifade edilen açıklamada, kararın, fiyat istikrarına yönelik tehlikelerin sınırlandırılmasını hedeflediği kaydedildi. Enflasyon baskısının arttığı ve yıllık enflasyon oranının 7 Ağustos itibarıyla yüzde 4,4 seviyesinde olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, fiyat artış hızının da arttığı belirtildi. İç talebin üretim kapasitesini aştığı, bu durumun da ithalat talebini yükselttiği değerlendirmesinin yapıldığı açıklamada, Rus rublesinin de bu nedenle değer kaybettiği kaydedildi. Açıklamada, bankanın 2024 için yüzde 4 seviyesinde bulunan enflasyon hedefine ulaşılması için faiz oranına yönelik ilave kararlar alabileceği vurgulandı.İLAVE ARTIŞ SİNYALİRusya Merkez Bankası, faiz artışının ardından tekrar yazılı bir açıklama yaptı.Ülkedeki enflasyon oranı doğrultusunda ilave kararlar alınabileceğine işaret edilen açıklamada, "Rusya Merkez Bankası, enflasyonun hedefle nasıl ilişkili olduğuna, ekonomik yeniden yapılanma sürecine, iç ve dış koşullardan kaynaklanan risklere ve finansal piyasaların tepkisine bağlı olarak faiz oranı hakkında daha fazla karar alacak.” ifadesine yer verildi. Enflasyon oranında 2024 hedefinin yüzde 4 seviyesinde olduğu vurgulanan açıklamada, “Enflasyonu yükseltecek risklerin güçlenmesi olması durumunda, faiz oranında ilave bir artış mümkündür.” denildi. Dolar/ruble paritesi dün 28 Mart 2022’den bu yana ilk defa 100 seviyesini aşarken, Rusya Merkez Bankası'nın olağanüstü toplantı yapacağını açıklamasının ardından 96 seviyesinin altına gerilemişti. Ancak bankanın faizi yüzde 8,5’ten yüzde 12’ye yükseltme kararının ardından ruble dolar karşısında değer kaybederek tekrar 98 seviyesinden işlem görmeye başladı. Uzmanlar, faiz kararının rubleyi desteklemekte yeterli kalmadığını ve faiz dışında ilave tedbirler alınması gerekebileceğini belirtiyor.

Ücretli çalışan sayısı, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artış göstererek 14 milyon 925 bin 783 kişiye çıktı. Ücretli çalışan sayısındaki artiş Temmuz 2020'den beri en yevaş artış oldu.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı. Buna göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı Haziran 2022'de 14 milyon 611 bin 38 iken bu yıl haziranda yüzde 2,2 artışla 14 milyon 925 bin 783 kişiye yükseldi. Böylece ücretli çalışan sayısı Temmuz 2020'den beri en düşük artışı kaydetti. Temmuz 2020'de artış yüzde 1,1 olmuştu. Temmuzda ücretli çalışan sayısı sanayi sektöründe yıllık bazda yüzde 0,4 azalırken inşaat sektöründe yüzde 6,9 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 2,8 arttı. AYLIK BAZDA YÜZDE 0,3 AZALDI Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında mevsim etkilerinden arındırılmış ücretli çalışan sayısı, haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,3 düşüş gösterdi. Bu dönemde ücretli çalışan sayısı aylık bazda sanayi sektöründe yüzde 0,8 ve inşaat sektöründe yüzde 1,1 azalırken ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,1 artış kaydetti.

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) temmuzda bir önceki aya göre yüzde 8,03, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 62,48 artış gösterdi.Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayına ilişkin Tarım ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre, söz konusu endekste temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 8,03, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 35,14, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 62,48 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 102,1 artış gerçekleşti. Sektörlerde bir önceki aya göre değişime bakıldığında, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 6,84, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 8,01, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 10,16 artış kaydedildi. Ana gruplarda bir önceki aya göre canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 3, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 8,04 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 16,63 artış gerçekleşti. Yıllık Tarım-ÜFE'ye göre 3 alt grup daha düşük, 8 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla yüzde 11,33 ile lifli bitkiler, yüzde 17,99 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla yüzde 108,92 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular, yüzde 90,79 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar olarak hesaplandı. Aylık Tarım-ÜFE'ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Bir önceki aya göre azalış gösteren alt gruplar sırasıyla yüzde 12,62 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler, yüzde 12,51 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular olarak kayıtlara geçti. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 0,45 ile çeltik oldu. Endekste kapsanan 87 maddeden 21'inin ortalama fiyatında azalış olurken 59'unun ortalama fiyatında artış gerçekleşti.

Türkiye genelinde konut satışları temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 artışla 109 bin 548 olarak gerçekleşti. Kredili konut satışlarında yüzde 24'lük düşüş görüldü.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 artarak 109 bin 548 oldu. Konut satışlarında İstanbul 15 bin 724 konut satışı ve yüzde 14,4 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 9 bin 688 konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile Ankara, 5 bin 203 konut satışı ve yüzde 4,7 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 27 konut ile Ardahan, 40 konut ile Hakkari, 91 konut ile Tunceli oldu. 7 AYDA YÜZDE 17,7'LİK DÜŞÜŞKonut satışları ocak-temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 azalışla 675 bin 327 olarak gerçekleşti.KREDİLİ SATIŞLAR YÜZDE 24 AZALDI Kredili konut satışlarını ifade eden ipotekli satışlar temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,1 azalış göstererek 14 bin 533 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 13,3 olarak belirlendi. 7 ayda gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,2 azalışla 136 bin 63 oldu. Temmuz ayındaki ipotekli satışların 3 bin 633'ü, ocak-temmuz dönemindeki ipotekli satışların ise 43 bin 132'si ilk el satış olarak gerçekleşti.YABANCIYA KONUT SATIŞI YÜZDE 28,9 DÜŞTÜ Yabancılara yapılan konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,9 azalarak 2 bin 801 oldu. Temmuz ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2,6 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 996 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla 832 konut satışı ile İstanbul ve 263 konut satışı ile Mersin izledi. EN ÇOK RUSLAR KONUT ALDI Temmuz ayında Rusya vatandaşları Türkiye'den 772 konut satın aldı. Rusları sırasıyla 272 konut ile İran, 204 konut ile Irak ve 146 konut ile Ukrayna vatandaşları izledi.

Brent petrol kaç dolar? Brent petrol fiyatı en son ne kadar oldu? Uluslararası piyasada petrol fiyatlarında son durum.Brent petrol kaç dolar? Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 86,52 dolardan işlem görüyor. Dünü 86,21 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, kapanışa göre yüzde 0,36 artarak 86,52 dolar oldu. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 82,91 dolardan alıcı buldu. Fiyatların yükselişinde, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'den gelen ekonomik veriler ve doların değer kaybetmesi etkili oldu. Çin'in faiz indirme kararı ülke ekonomisinin büyüme ivmesinde toparlanma yakalayabileceği beklentilerini güçlendirerek petrol fiyatlarını destekledi. Çin, bazı finansal kuruluşlara sağladığı finansal kredilerde 15 baz puan indirim yaptı. Ülkede petrol talebi yaz aylarında yüksek seyrediyor. Temmuzda ülkenin rafineri üretimi geçen yıla göre yüzde 17,4 artış gösterdi. Bölgedeki 2. büyük ekonomi olan Japonya'da nisan-haziran döneminde ekonominin beklenenden daha hızlı büyüdüğünü gösteren veriler de fiyatları destekledi. ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi, dolara endeksli petrolü diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha ucuz hale getiriyor. Bu durum alımların artmasına ve fiyatların yükselmesine neden oluyor. ABD dolar endeksi bugün saat 09.43 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,11 düşüşle 102,945 oldu. Brent petrolde teknik olarak 86,56 ile 86,61 dolar aralığının direnç, 86,22 ile 86,12 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor. BRENT PETROL NEDİR? Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Çıkaran şirket Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilmiş olup, içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent Petrol’ün işlenmesi daha kolay olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar. Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır. Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır.

Çin Merkez Bankası (PBoC), ekonomik toparlanmadaki yavaşlamaya karşı politika faizini, hazirandaki indirimin ardından bir kez daha düşürerek parasal genişlemeye gideceğinin işaretini verdi.Çin, ekonomik toparlanmadaki yavaşlamaya karşı faiz indirimine gitti. PBoC'den yapılan açıklamada, 1 yıllık faiz oranının (MLF) 15 baz puan düşürülerek yüzde 2,65'ten yüzde 2,50'ye çekildiği bildirildi. Bankalara PBoC'den menkul varlıkları karşılığı orta vadeli kredi alma imkanı sağlayan mekanizma ile piyasaya 401 milyar yuan (yaklaşık 55 milyar dolar) aktarılacağı kaydedildi. Banka, ayrıca günlük ters repo faiz oranını yüzde 1,9'dan yüzde 1,8'e düşürerek piyasaya 204 milyar yuan (yaklaşık 28 milyar dolar) sıcak para aktardı. Merkez Bankası, politika faizini en son haziranda 10 baz puan düşüşle yüzde 2,75'ten yüzde 2,65'e çekmişti. Analistler, beklenmedik faiz indiriminin, temmuzda yeni kredi hacminde görülen ani daralmaya yanıt olduğu değerlendirmesini yapıyor. Çin'de temmuzda yeni yuan kredileri 345,9 milyar yuan (47,80 milyar dolar) ile 2009 yılı sonundan bu yana en düşük seviyeye inmişti. Yeni kredilerin hacmi önce aya göre yüzde 89 daralmıştı. Çin yuanı da yılbaşından bu yana ABD doları karşısında yüzde 5 değer kaybetmişti. TOPARLANMADA YAVAŞLAMA İŞARETLERİ Bankanın kararı, temmuz ayındaki zayıf ekonomik göstergeler, dış ticaretteki düşüş ile üretici ve tüketici fiyatlarındaki gerilemenin ardından geldi. Ulusal İstatistik Bürosu'nun (UİB) bugün açıkladığı verilerine göre, temmuzda sanayi üretimi yüzde 3,7, perakende satışlar yüzde 2,5 ile beklentilerin altında artış gösterdi. Gayrimenkul sektöründeki borç problemleri nedeniyle yatırımlar ilk 7 ayda yüzde 8,5 azalırken işsizlik oranı da haziranda yüzde 5,2 iken temmuzda yüzde 5,3'e çıktı. Çin'de ihracat temmuzda 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 14,5, ithalat ise yüzde 12,4 azalmıştı. Fiyat artışlarına ilişkin temmuz verileri de deflasyon endişelerini artırmıştı. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,4, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise yüzde 0,3 gerilemişti.
Japonya'da ekonomi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,5 ile tahminlerin üzerinde büyüdü.Japonya ekonomisi, coronavirüs salgını sonrası yavaşlayan tüketici harcamalarına rağmen otomobil ihracatının canlanmasından ve turizmden destek bularak ikinci çeyrekte tahminlerin üzerinde büyüdü. Japonya ekonomisi nisan-haziran döneminde geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 6, önceki üç aylık döneme göre yüzde 1,5 büyüdü. Reuters anketine göre ekonominin yüzde 0,8 büyüdüğü tahmin ediliyordu. Japonya ekonomisi 2020'nin ilk çeyreğinden beri en hızlı büyümesini kaydetti. Ekonomi, birinci çeyrekte yüzde 3,7 büyümüştü. Japonya'nın ihracatı, otomobil ihracatından ve turizmden destek bularak ikinci çeyrekte yüzde 3,2 yükseldi.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte brent petrol fiyatlarında dalganlanma sürerken, benzin ve motorin fiyatları da indirim ve zam haberleriyle değişkenlik gösteriyor. Bugün akaryakıt litre fiyatlarında indirim ya da zam var mı? 15 Ağustos 2023 benzin motorin (mazot) fiyatları ne kadar, güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? Benzin litre fiyatı ve motorin litre fiyatı kaç para, dizel yakıt ne kadar oldu?Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor. BENZİNE ZAM GELİYORBenzin fiyatlarına 16 Ağustos Çarşamba gününden itibaren 1 lira 55 kuruşluk zam bekleniyor. Motorin grubunda ise herhangi bir zam ya da indirim haberi bulunmuyor. Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul'da motorin litre fiyatı 38.34 liradan satılıyor. Benzinin litresi ise ortalama 36.16 liradan satılıyor. AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR? Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor

Çeyrek altın ve gram altın fiyatları bugün ne kadar oldu? 15 Ağustos 2023 güncel çeyrek altın, ons altın ve gram altın satış fiyatları...Çeyrek altın fiyatlarında son durum... Altın fiyatlarında düşüş görülüyor. Altının ons fiyatı 1902 dolar ile 6 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından, 1904 dolarda dengelendi. Analistler, yükselen tahvil faizlerinin altın yatırımının alternatif maliyetini artırarak altının ons fiyatını baskıladığını ifade etti. Altının gram fiyatı, 1657 lira, çeyrek altın 2 bin 720 lira, cumhuriyet altını da 10 bin 990 liradan satılıyor.Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.900 ve 1.890 doların destek, 1920 ve 1930 doların direnç konumunda bulunduğunu kaydetti. Enflasyon ve resesyon ikilemindeki dünya ekonomilerinde gelecek döneme ilişkin beklentiler belirsizliğini korumaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) nihai faiz oranını nerede belirleyeceğine ilişkin soru işaretleri varlığını korurken, ülkede enflasyon beklentilerinin gerilemesi sınırlı da olsa risk iştahını destekledi. Fed'in New York Şubesi'nin açıkladığı temmuz Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarına göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi 0,3 puan azalarak yüzde 3,5'e geriledi. Düşüşünü dördüncü aya taşıyan kısa vadeli enflasyon beklentisi, Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Analistler, söz konusu durumun yaklaşık 1,5 yıldır devam eden şahin politikaların sonuna yaklaşıldığına yönelik iyimserliği artırması açısından önemli olduğunu belirterek, hafta boyunca açıklanacak verilerle birlikte Home Depot, Target ve Walmart gibi perakende devlerinin bilançolarının da ABD'li tüketicilerin durumuna ilişkin ipuçları verebileceğini dile getirdi.FED TUTANAKLARINDA YÖNLENDİRMELER ETKİLİ OLABİLİR Yarın açıklanacak Fed toplantı tutanaklarının da önemine dikkati çeken analistler, tutanaklardaki olası yönlendirmelerin de fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceğini ifade etti. Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay yüzde 90 ihtimalle politika faizini sabit bırakacağının öngörüldüğünü belirterek, yıl sonuna kadar yapılacak diğer iki toplantıya yönelik belirsizliklerin güçlü kalmaya devam ettiğini bildirdi. ABD ekonomisinde "yumuşak iniş" beklentileriyle birlikte resesyon ihtimalinin de yatırımcılar tarafından göz önünde bulundurulduğunu hatırlatan analistler, buna karşın enflasyonun hala hedeflenen düzeyin oldukça üzerinde olması nedeniyle tahvil piyasalarında satış baskısının devam ettiğini kaydetti. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yeni günde yükseliş eğilimini üst üste dördüncü güne taşırken, dün yüzde 4,2 ile 7 Kasım'dan bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. Dolar endeksi yükseliş eğilimini üst üste dördüncü güne taşıyarak 103,1'le son 1 ayın zirvesinde yer alırken, bakırın libresinin analistlerin önemli teknik destek olarak nitelendirdiği 3,7 dolardan tepki aldığı görülüyor. Öte yandan, Morgan Stanley'in yayınladığı bir raporda yarı iletken çip üreticisi Nvdia için "al" tavsiyesi vermesinin ardından hisse fiyatı yaklaşık yüzde 7 artarken, söz konusu eğilim pay piyasalarındaki risk iştahını da olumlu etkiledi. ÇEYREK ALTINÇeyrek altın ziynet takı grubunun en küçük üyesidir. Halk arasında küçük altın olarak adlandırılmaktadır. ÇEYREK ALTIN KAÇ GRAMDIR? Altınlar ağırlıklarına göre değer kazanırlar. Çeyrek altın 18 mm kalınlığında ve 22 ayardır. Çeyrek altın 1,75 gram ağırlığındadır. Bir çeyrek altındaki has altın ağırlığı ise 1,635 gram olarak hesaplanmıştır. KULPLU ÇEYREK ALTINLAR DAHA MI PAHALIDIR? Çeyrek altın gerek takı, gerek ziynet eşyası, gerek yatırım aracı olarak kullanılmıştır. Hediyelik olarak nitelendirilen çeyrek altınlar kulplu olur. Yatırım amaçlı tercih edilen çeyrek altınlar ise kulpsuz olmaktadır. Çeyrek altının has altın içeriği kulplarında yer almaz. Çeyrek altındaki kulplar altın değildir.

Dolar - euro kaç TL? 15 Ağustos 2023 dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada döviz kurlarında, dolar ve euro satış fiyatlarında son durum...Dolar, 27 TL'nin üzerindeki hareketine devam ediyor. Bankalararası piyasada dolar/TL 27,05, euro/TL 29,57 seviyesinde işlem görüyor. Enflasyon ve resesyon ikilemindeki dünya ekonomilerinde gelecek döneme ilişkin beklentiler belirsizliğini korumaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) nihai faiz oranını nerede belirleyeceğine ilişkin soru işaretleri varlığını korurken, ülkede enflasyon beklentilerinin gerilemesi sınırlı da olsa risk iştahını destekledi. Fed'in New York Şubesi'nin açıkladığı temmuz Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarına göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi 0,3 puan azalarak yüzde 3,5'e geriledi. Düşüşünü dördüncü aya taşıyan kısa vadeli enflasyon beklentisi, Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Analistler, söz konusu durumun yaklaşık 1,5 yıldır devam eden şahin politikaların sonuna yaklaşıldığına yönelik iyimserliği artırması açısından önemli olduğunu belirterek, hafta boyunca açıklanacak verilerle birlikte Home Depot, Target ve Walmart gibi perakende devlerinin bilançolarının da ABD'li tüketicilerin durumuna ilişkin ipuçları verebileceğini dile getirdi. FED TUTANAKLARINDA YÖNLENDİRMELER ETKİLİ OLABİLİR Yarın açıklanacak Fed toplantı tutanaklarının da önemine dikkati çeken analistler, tutanaklardaki olası yönlendirmelerin de fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceğini ifade etti. Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay yüzde 90 ihtimalle politika faizini sabit bırakacağının öngörüldüğünü belirterek, yıl sonuna kadar yapılacak diğer iki toplantıya yönelik belirsizliklerin güçlü kalmaya devam ettiğini bildirdi. ABD ekonomisinde "yumuşak iniş" beklentileriyle birlikte resesyon ihtimalinin de yatırımcılar tarafından göz önünde bulundurulduğunu hatırlatan analistler, buna karşın enflasyonun hala hedeflenen düzeyin oldukça üzerinde olması nedeniyle tahvil piyasalarında satış baskısının devam ettiğini kaydetti. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yeni günde yükseliş eğilimini üst üste dördüncü güne taşırken, dün yüzde 4,2 ile 7 Kasım'dan bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. Dolar endeksi yükseliş eğilimini üst üste dördüncü güne taşıyarak 103,1'le son 1 ayın zirvesinde yer alırken, bakırın libresinin analistlerin önemli teknik destek olarak nitelendirdiği 3,7 dolardan tepki aldığı görülüyor. Öte yandan, Morgan Stanley'in yayınladığı bir raporda yarı iletken çip üreticisi Nvdia için "al" tavsiyesi vermesinin ardından hisse fiyatı yaklaşık yüzde 7 artarken, söz konusu eğilim pay piyasalarındaki risk iştahını da olumlu etkiledi.
Hükümetin memur ve memur emeklisine sunduğu ilk zam teklifine CHP'den tepki geldi. Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Enflasyon farkı vereceğinize hedeflediğiniz enflasyonu verin" dedi.Hükümet, 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde memur ve memur emeklilerine yönelik ilk zam teklifini açıkladı. Kamu İşveren Heyeti, 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9 zam teklif etti. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu. Hükümetin zam teklifine CHP'den açıklama geldi. Parti Sözcüsü Faik Öztrak teklifle ilgili şunları söyledi: "Merkez Bankası Başkanı 2024 enflasyonunu daha yeni yüzde 33’e güncelledi. Ama hükümet memura ilk 6 ay için yüzde 14, İkinci 6 ay için yüzde 9 teklif etti. Daha bir hafta önce 2024 enflasyonu yüzde 33 olacak demedi mi? Bunlarda ne insaf ne de izan kalmış. Enflasyon farkı vereceklermiş. Enflasyon farkı vereceğine, hedeflediğin enflasyonu ver."

Hükümetin memur ve memur emeklisine sunduğu ilk zam teklifine CHP tepki gösterdi. Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Enflasyon farkı vereceğinize hedeflediğiniz enflasyonu verin." dedi.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde memur ve memur emeklilerine yönelik ilk zam teklifini açıkladı. Kamu İşveren Heyeti, 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9 zam teklif ederken 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu."ENFLASYONU DAHA YENİ YÜZDE 33'E GÜNCELLEDİ" Hükümeti zam teklifine ise CHP'den tepki geldi. Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Merkez Bankası Başkanı 2024 enflasyonunu daha yeni yüzde 33'e güncelledi ama hükümet memura ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9 teklif etti." dedi. "Daha bir hafta önce 2024 enflasyonu yüzde 34 olacak demedi mi? Bunlarda ne insaf ne de izan kalmış." diye konuşan Öztrak, "Enflasyon farkı vereceğine hedeflediğin enflasyonu ver, maaşı ver..." ifadelerini kullandı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, zaman zaman açıklamalarıyla gündeme geliyor. Yalçın, 18-19 Nisan 2015 tarihinde yapılan Memur-Sen 5. Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Memur-Sen Genel Başkanlığı'na seçilmişti. Peki, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın kimdir?Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 1975 yılında Tokat'ın Artova İlçesi Ahmetdanişment Köyü'nde doğdu. Sırasıyla; Ahmetdanişment Köyü İlkokulu, Artova YİBO, Tokat Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Bölümü Talaşlı Üretim Öğretmenliğini bitirdi. MGV Gazi Üniversitesi Öğrenci Başkanlığı ve MGV Üniversite Öğrenci Yurdu Müdürlüğü yaptı. İlk görevine Şırnak İstiklal İlköğretim Okulu'nda başladı.Şırnak'ta öğretmenlik ve müdür yardımcılığı olmak üzere 5 yıl görev yapan YALÇIN, daha sonra İstanbul Sultanbeyli Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcılığı, Maltepe Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu Müdür Vekilliği, Sancaktepe Halk Eğitim Merkezi Kurucu Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Memur-Sen İstanbul İl Sekreterliği yaptı. Sancaktepe Belediyesi Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeliği, Çalışma Hayatı ve Sendikal Haklar Çalışma Grubu sorumluluğu görevlerinde bulundu. 2004'ten itibaren Eğitim-Bir-Sen İstanbul 4 No'lu Şube Başkanlığı'nı yürüten YALÇIN, aynı zamanda Pendik Ertuğrulgazi İlköğretim Okulu Müdürü olarak görev yaptı. Yönetici Sınavlarına Hazırlık, Şeflik Sınavlarına Hazırlık ve Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık olmak üzere üç adet kitabın yayınlanmasında görev alan Ali YALÇIN, aynı zamanda Maltepe Üniversitesi'nde Eğitim Yönetimi ve Denetimi Yüksek Lisans yaptı. 19-20 Şubat 2011 tarihinde yapılan 4. Olağan Genel Kurul'da Genel Basın Yayın Sekreterliği'ne seçilen YALÇIN, 21-22 Şubat 2015 tarihinde yapılan 5. Olağan Genel Kurul'da Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanlığa seçildi. 18-19 Nisan 2015 tarihinde yapılan Memur-Sen 5. Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Memur-Sen Genel Başkanlığı'na seçildi. Evli ve 4 çocuk babasıdır.

SON DAKİKA HABERİ: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde memur ve memur emeklilerine yönelik ilk zam teklifini açıkladı. Kamu İşveren Heyeti, 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9 zam teklif etti. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu. Bakan Işıkhan, "2024 Ocak ayında enflasyon farkı göz önüne alındığında kamu personelimize yüzde 42 artış öngörüldü." dedi. Memur-Sen, teklifin revize edilmesini talep etti.Son dakika haberi! Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin zam teklifi belli oldu. 1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerde taraflar ikinci kez bir araya geldi. Toplantı öncesi açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu İşveren Heyeti'nin ilk zam teklifini duyurdu. Buna göre, 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu. "2024 OCAK'TA YÜZDE 42 ARTIŞ ÖNGÖRÜLDÜ" Bakan Işıkhan, "Böylece, enflasyon tahminlerini de dikkate aldığımızda kamu personelimize yüzde 42’yi bulan bir artış öngörülmüştür. 2024’ün ikinci 6 aylık dönem zammı ile birlikte kümülatif artış yüzde 54’ün üzerinde olacaktır." dedi. MEMUR-SEN: TEKLİF REVİZE EDİLMELİToplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen'in Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin zam teklifine ilişkin açıklama yaptı.Yalçın şunları söyledi: "Gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Bu açıdan tavsiyemiz, teklifin revize edilmesidir. Kiralara ilişkin kamu görevlileri zorlanmakta. Masaya bu konuda bir teklifin de gelmesini bekliyorduk. Bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin henüz cümle kurulmadı. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin 10 puan gerisinde olan teklifle masanın açılmasını yadırgıyoruz." KESK: KABUL ETMİYORUZ, İŞ BIRAKIYORUZ KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de "Bu masa bu teklifle yok hükmünde olduğunu ortaya koymuştur. Bu teklifi kabul etmemiz asla ve asla mümkün değildir." açıklaması yaptı. Kira, eş ve çocuk yardımının yapılamadığı bir toplu sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini belirten Yeşil, "Bütün kamuoyuna sesleniyoruz; gelin bu masanın gerçek yetki sahibi biz olalım ve sözümüzü söyleyelim. 16 Ağustos’ta KESK olarak iş bırakıyoruz." diye konuştu.GÖRÜŞME SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?Hükümet ikinci teklifini 17 Ağustos'ta sunacak. Yine anlaşma sağlanmaması durumunda 21 Ağustos'ta yeni teklif masaya gelecek. Tarafların bu tarihte de anlaşamaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulacak. Bu aşamada kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak. MEMURLAR NE İSTİYOR? Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Çin'in en büyük gayrimenkul geliştirme şirketi Country Garden'ın borç sorunları endişeye neden oldu. Şirketin hisseleri yüzde 16 gerileyerek tarihi dip seviyeye indi. Ülkede daha fazla gayrimenkul şirketinin iflasın eşiğine gelebileceğinden korkuluyor.Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Country Garden'ın borç problemleri, yurt içi tahvillerinin işlemlerinin durdurulmasıyla derinleşirken, şirketin hisseleri tarihi dip seviyeye düştü. Çin'in en büyük özel gayrimenkul geliştirme şirketinin borç sorunlarının ev satın alanlar ve finansal kurumlar üzerinde baskı yaratabileceği endişeleriyle piyasalarda tedirginlik oluşurken, sektörde ve ekonomide yakın zamanda toparlanma olacağına ilişkin tahminler epey zayıfladı. Çin ekonomisinin temellerinden birini oluşturan gayrimenkul sektörü satışlardaki düşüşler, likidite darlığı ve 2021'den beri bir dizi gayrimenkul geliştirme şirketinin temerrüde düşmesi nedeniyle zaten zor bir dönemden geçiyordu.DAHA FAZLA ŞİRKET İFLAS EŞİĞİNE GELEBİLİR Mali destek sağlanmadığı takdirde daha fazla gayrimenkul şirketinin iflasın eşiğine gelebileceğine dair endişeler nedeniyle, yetkililerin ekonomiye olan güveni yeniden oluşturmaları konusunda baskı artıyor. Şirketin hisseleri yüzde 16,3 düşerek 0,82 Hong Kong dolarına gerilerken, Hang Seng Gayrimenkul Endeksi'ndeki yüzde 3,9'luk düşüşe öncülük etti. Çinli haber kuruluşu Yicai'de yer alan habere göre bir finans kaynağı, 2022 sonunda toplam yaklaşık 194 milyar dolar yükümlülüğü olan ülkenin en büyük gayrimenkul geliştirme şirketi Country Garden'ın yakında yeniden yapılandırma sürecini başlatmasının beklendiğini belirtmişti.
Uluslararası kredi kuruluşu Fitch, pirinç fiyatlarında daha fazla artış bekliyor. Yayımlanan raporda, Çin'de verimin düşeceği bunun da fiyatlara yansıyacağı tahmin edildi.Fitch Ratings, küresel pirinç fiyatları ile ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, “Çin’in tahıl üreten kuzeydoğu bölgesinde verimi azaltacak olan şiddetli yağmurlar, zaten yüksek olan küresel pirinç fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturacak.” ifadelerine yer verildi. Rapora göre dünyanın en büyük pirinç üreticisi Çin, pirinç üretiminin yüzde 23’ünün gerçekleştiği üç eyalette sel uyarısı seviyelerini yükseltti. Fitch, Çin'in kendi hasadı yetersiz kalırsa daha fazla pirinç ithal etmeye çalışacağını, bu durumun da küresel pirinç fiyatlarını daha da yükseltebileceğini belirtti. BM Gıda ve Tarım Örgütü Tüm Pirinç Fiyat Endeksi’ne göre, şu anda küresel pirinç fiyatları son 12 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor.
Anlaşma sağlanması durumumda ise arabulucuya belirlenen oranda ücret ödenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, toplu ulaşım ücretlerine yüzde 51,52 oranında zam yapılmasının ardından, haftanın ilk iş gününde taksi ve minibüslerde zamlı tarifeye geçildi.İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) 8 Ağustos'taki kararıyla toplu ulaşımda yapılan zamlar sonrasında taksi ve minibüslerde yeni tarife uygulanmaya başlandı. Söz konusu karar üzerine taksiciler, taksimetrelerini güncelleyerek hizmet vermeye başlarken, minibüsçüler de zamlı ücretlerin yer aldığı tabelaları astı. Beşiktaş Meydanı'nda taksi bekleyen vatandaşlardan Barış Sürat, yeni tarife nedeniyle daha az taksi kullanacağını belirterek, "Taksi bekliyorum ama gelmiyor, mecbur otobüsle gideceğim." dedi. Muhammet Koca da yapılan zamların çok kötü olduğunu ifade ederek, uygulamalardan çağırdığı için taksi bulmakta zorlanmadığını söyledi. "TAKSİ MÜŞTERİSİNDE DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ" Taksici Burhan Çoban ise mazot ve araç parça fiyatları nedeniyle zammın normal olduğunu ve bu sabah müşteri bulmakta zorlanmadıklarını anlattı. İstanbul'da çok uzak mesafeler olması nedeniyle trafik sorununun bulunduğuna işaret eden Çoban, taksi bulmanın o yüzden zor olduğunu aktardı. Taksici Murat Ezgin, kentte taksi müşterisinde düşüş beklemediklerini belirterek, "İndi bindi ucuz, o yüzden gerçek taksi müşterisi araba kullanmıyor. Minibüsten ucuz. Gerçek taksi müşterisi daha kaliteli, daha elit." diye konuştu. Taksi şoförü Raşit Sosyal da henüz siftah yapmadığına dikkati çekerek, "Saat kaç oldu, iş yok. Zamdan dolayı müşteri bulamıyoruz. Zam oranı biraz çok oldu ama mazot da çok para. Yapacak bir şey yok." ifadelerini kullandı. "VATANDAŞ ÖDEME YAPARKEN ŞAŞIRIYOR" Beşiktaş hattında minibüs şoförlüğü yapan Aydın Tatlı, zamlı tarifeye geçtiklerini ancak vatandaşın ödeme yaparken şaşırdığını anlatarak, "Valla biraz alınganlık var ama mecburuz. Mazot da pahalı. 12 liralık ücret için 10 lira veriyorlar, bazen 2 lira almıyoruz." dedi. Minibüs yolcularından Ahmet İlhan Benian da günde iki kere minibüs kullanmak zorunda olduğunu dile getirerek, "25 senedir bu yolda gidip geliyorum. Kaderimizle baş başayız." şeklinde konuştu.TAKSİ ÜCRETLERİ NE KADAR OLDU? UKOME'nin 8 Ağustos Salı günü aldığı kararla taksimetre açılış ücreti 12,65 liradan 19,17 liraya, sarı taksi mesafe ücreti kilometre başına 8,51 liradan 13,75 liraya, sarı taksi zaman tarifesi ücreti saatlik 100,80 liradan 152,73 liraya, sarı taksi indi-bindi ücreti ise 40 liradan 70 liraya çıkmıştı. MİNİBÜS İNDİ BİNDİ ÜCRETİ NE KADAR OLDU? Taksi ve minibüs ücretlerinde ise yüzde 51.52'lik zam kararının üzerine, çeşitli tarifelerde farklı düzeylerde ek artışlar gerçekleştirildi. Buna göre, taksilerin minimum (indi-bindi) ücretine yüzde 75 zam yapıldı. Kararla birlikte, İstanbul'da taksilerin 40 TL olan minimum ücreti 70 TL oldu. Minibüslerde en kısa mesafe ücreti 7 liradan 12 liraya çıkarılırken, öğrenci için bu ücret 5 liradan 8 liraya yükseldi.

Ticaret Bakanlığınca, Türkiye'de 126 adet anti-damping ve anti-sübvansiyon tedbirlerinin yürürlükte olduğu, 11 ülke menşeli 12 ürün grubunda soruşturmaların devam ettiği açıklandı.Ticaret Bakanlığı, piyasa bozucu haksız ve dampingli ithalata karşı yerli üreticileri korumak için 9 korunma tedbirinin yürürlükte olduğunu belirterek, bu tedbirlerle geçen yıl yaklaşık 800 milyon dolarlık ithalata etkide bulunulduğunu bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yerli üretimi ve istihdamı artırma hedeflerine yönelik politikaların etkin şekilde uygulanmasına devam edildiğine dikkat çekildi. Yerli üreticilerin, ithalat kaynaklı dampingli veya menşe saptırmalı haksız rekabete karşı korunmasının, üretim hedefli politikaların en önemli sacayaklarından birini oluşturduğu ifade edilen açıklamada, "Uluslararası dış ticaret kurallarına aykırı olarak menşe ve tarife saptırmaları maalesef aktif olarak kullanılmaktadır. Türkiye, yerli üreticilerini ithalat kaynaklı haksız uygulamalara ve tehditlere karşı ticaret politikası savunma araçları ile koruyan ülkeler arasında yer almaktadır. İthalatımızın yüzde 88'lik kısmı ham madde ve yatırım malından oluşmaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, anti-damping tedbirleri çerçevesinde, 1995'ten bu yana, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uygun olarak toplam 204 tedbir alındığı belirtilerek, Türkiye'de halihazırda 126 anti-damping ve anti-sübvansiyon tedbirinin yürürlükte olduğu bildirildi. "ÜLKE EKONOMİSİNİN BÜYÜMESİNE ÖNCELİK VERİLMEKTEDİR" 2022'deki ithalatın 4 milyar dolarlık bölümünün tedbirlere tabi olduğuna işaret edilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı: "Anlık olarak 11 ülke menşeli 12 ürün grubunda ise soruşturmalarımız devam etmektedir. Halihazırda 9 adet korunma tedbiri yürürlükte olup, bu tedbirler 2022'de yaklaşık 800 milyon dolarlık ithalata etkide bulundu. Yerli üreticilerimizi koruma altına alarak ülkemizdeki istihdamın ve üretimin artışına öncelik verilmektedir. Diğer taraftan, Ticaret Bakanlığı olarak, ülkemiz menşeli ürünlere karşı diğer ülkelerce yürütülen ticaret politikası savunma araçları soruşturmalarında, ülkemiz ve ihracatçılarımızın hakları ilgili ülke makamları nezdinde ve uluslararası platformlarda etkin şekilde savunularak ihracat pazarlarına engelsiz erişimleri sağlanmaktadır. İhracat, ithalat, üretim ve istihdam düzleminde, büyümenin öncü göstergelerinden ihracat rakamlarımız yanında üretim temelli ithalat uygulamamızla ülke ekonomisinin büyümesine, gelişmesine ve toplumsal refaha öncelik verilmektedir."

Türkiye limanlarına demir atan kruvaziyer yolcu sayısı mayıs-haziran-temmuz döneminde geçen yıla göre yüzde 66,7 artışla 569 bin 280'e ulaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yıl sonunda bir milyonu aşmasını beklediklerini söyledi.Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kruvaziyer turizmine yönelik son rakamları açıkladı. Bakan Uraloğlu, kruvaziyer yolcu sayısının geçen yıla oranla yüzde 66,7 oranında artış gösterdiğini belirterek, "Geçen yıl mayıs-haziran-temmuz döneminde ülkemize 341 bin 556 kurvaziyer yolcusu gelirken, bu yıl ise aynı dönemde bu sayı yüzde 66,7 artarak 569 bin 280'e ulaştı. Yıl sonu ise bir milyon yolcuyu aşmasını bekliyoruz” dedi."ÇOK CİDDİ YATIRIMLAR YAPTIK" Bakanı Uraloğlu, yaz aylarının başlamasıyla kruvaziyer turist sayısında ciddi bir artışın yaşandığını belirterek şunları kaydetti: "Ülkemizde kruvaziyer turizminin gelişmesi için çok ciddi yatırımlar yaptık. Bu yatırımlar sayesinde ise kruvaziyer turizminde talep gören ülke olduk. Bu talep ve tercihlerin rakamlara da olumlu yansıdığını görüyoruz. nisanda 88 bin 566 olan kruvaziyer yolcu sayısı mayısta 176 bin 840'a, haziranda 183 bin 407 ve Temmuz’da 209 bin 33’e yükseldi."

Emtia piyasasında geçen hafta resesyon endişelerinin etkisiyle yön arayışı öne çıktı. Bakır fiyatı 1,5 ayın en düşüğünü görürken, tarım emtialarında sert dalgalanmalar görüldü.ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem para politikasına ilişkin belirsizlikler ve resesyon ihtimalinin yeniden öne çıkmasıyla emtia piyasasında geçen hafta karışık bir seyir izlendi. Geçen hafta ABD'de açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3,2 artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşmesine karşın Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 0,8 artışla beklentilerin üzerine çıktı. Analistler, ülkede beklentileri aşan ÜFE'nin ülke ekonomisindeki enflasyon endişelerini artırdığını belirterek verilerin, Fed'in enflasyonla mücadelesinde henüz sona gelinmediğini ortaya koyduğunu dile getirdi. ABD ekonomisinin Fed'in faiz artışlarının ardından nasıl reaksiyon göstereceğinin belirsizliğini koruduğunu aktaran analistler, resesyon ve yumuşak iniş senaryolarının yatırımcılar tarafından fiyatlanmaya çalışıldığını bildirdi. Çin ekonomisine ilişkin endişeler de emtia piyasası üzerindeki satış baskısının sürmesine neden oldu. Çin'de temmuz ayında ÜFE yüzde 0,3, TÜFE yüzde 4,4 azaldı. Böylece ülkede hem ÜFE hem de TÜFE 2020'den bu yana ilk kez aynı anda gerilerken deflasyon endişelerini de tetikledi. Öte yandan Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, temmuzda, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracat yüzde 14,5 azalarak 281,7 milyar dolara, ithalat ise yüzde 12,4 düşüşle 201,1 milyar dolara geriledi. Çin'in ihracatı böylece üst üste üç ay geriledi. Analistler, Çin'de açıklanan verilerle birlikte hem küresel talepteki düşüşün hem de ülkede devam eden deflasyonist sürecin ülkenin ekonomik aktivitesine yönelik endişeleri artırdığını belirtti. DEĞERLİ METALLERDE PALADYUM POZİTİF AYRIŞTI Geçen hafta değerli metallerde düşüşler görülürken, paladyumda yükseliş söz konusu oldu. Haftayı altın yüzde 1,5, gümüş yüzde 4, platin yüzde 1,1 değer kaybederken, paladyum yüzde 2,3 değer kazandı. Altın, ABD bankacılık sektörüne ilişkin endişeler sonrasında dolara olan talebin artmasıyla değer kaybetti. Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan jeopolitik risklerin devam etmesi ve arza yönelik endişelerin öne çıkmasıyla paladyum değer kazandı. Enerji grubunda ise yükselişler görüldü. Haftayı Brent petrol yüzde 0,4, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 7,5 değer kazandı. Üretime yönelik endişelerle Brent petrol fiyatları yükseldi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC), petrol üretimi temmuzda bir önceki aya göre günlük 836 bin varil azalışla 27 milyon 310 bin varile geriledi. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) de Suudi Arabistan'ın üretim kesintilerinin petrol fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturduğuna işaret ederek, bu yıl ve gelecek yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini yükseltti. Bu çerçevede, Brent türü ham petrolün varil fiyatının yıl sonuna kadar 82,62 dolara yükselmesi bekleniyor. Bu rakam bir önceki raporda 79,54 dolar olarak tahmin edilmişti. Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçısı Avustralya'daki bazı LNG tesislerinde çalışanların greve gitmek için harekete geçmesinin ardından bu tesislerde üretimin aksayacağına yönelik endişeler, arz sıkışıklığı yaşanan gaz piyasalarında tedirginlik yarattı. Bu da doğal gaz fiyatlarının yükselmesine neden oldu. BAKIR 1,5 AYIN EN DÜŞÜĞÜNÜ GÖRDÜ Resesyon endişeleri geçen hafta baz metalleri önemli ölçüde etkiledi. 3,68 dolarla 30 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi gören bakırın libresi haftayı yüzde 3,3 düşüşle tamamladı. Tezgah üstü piyasada, alüminyum yüzde 0,8, kurşun yüzde 0,7, nikel yüzde 4,2 çinko yüzde 3 azalış kaydetti. Analistler, bakırın değer kaybetmesiyle küresel ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin tetiklendiğini söyledi. Peru'da bakır üretiminin artması da bakır fiyatlarını düşmesine neden olan başka bir neden oldu. Ülkede, bakır üretimi haziranda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,8 arttı. TARIMDA SERT DALGALANMALAR Tarım emtiasında ise geçen hafta ürün bazlı ayrışmaların öne çıktığı sert dalgalanmalar öne çıktı. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 3,2, pirinç yüzde 0,3 artarken, mısır ve soya fasulyesi yüzde 2 değer kaybetti. Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 4,2, şeker yüzde 2,9 artarken, kahve yüzde 2,6, kakao yüzde 4 azaldı. Buğday, Rusya ve Ukrayna arasında artan saldırılarla yükseldi. Hindistan’dan sınırlı buğday arzı ve güçlü talep de buğday fiyatlarını yukarı yönlü etkiledi. Pirinç fiyatları da kurak havanın Tayland'daki üretimi tehdit etmesinin ve Hindistan'ın pirinç ihracatını yasaklamasının ardından yükseldi. Analistler, Çin ekonomisine ilişkin endişelere karşın Çin kaynaklı alımların devam etmesinin pamuk fiyatlarında yükselişe neden olduğunu belirtti. Şeker fiyatları da arza yönelik endişelerle arttı. Uluslararası Şeker Organizasyonu, küresel şeker piyasasının, başlıca üretim bölgelerindeki düşük üretim nedeniyle 2023/24'te 2,12 milyon ton açık vereceği öngörüsünde bulundu. Brezilya’da kahve ihracatının temmuz ayında yüzde 22 artarak 2,7 milyon torbaya yükselmesiyle üretime yönelik endişeler azaldı ve kahve fiyatları düştü. Ülkedeki elverişli hava koşulları da kahve fiyatlarını aşağı yönlü etkiledi. Kakao fiyatlarında Batı Afrika’daki hava koşullarından dolayı sert dalgalanmalar görüldü. Gana, Fildişi Sahili ve Kamerun'da hava koşulları elverişli hale gelirken, Nijerya’da yoğun yağışlar görülüyor.
Voyah Free High paket - 4.997.944 TL
Buğday fiyatları, Rusya'nın Ukrayna dışındaki bir limana giden gemiye ateş açması sonrası arza yönelik yeni endişelerle yükseldi.Buğdayın Chicago borsasında işlem gören vadeli kontratları Rus savaş gemilerinin Karadeniz'de yük gemisine uyarı ateşi açmasının arza dair endişeleri artırmasıyla yükseldi. Rusya'ya ait bir savaş gemisi, Karadeniz'in kuzeyine doğru yol almakta olan bir yük gemisine dün ateş açtı. Rusya böylece Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını geçen ay terk etmesinin ardından ilk defa Ukrayna dışındaki bir limana gitmekte olan gemiye ateş açmış oldu. Chicago borsasında en yüksek işlem hacmine sahip olan buğday yüzde 0,2 yükselerek 6,28 dolar/bushel yani 230,8 dolar/ton seviyesine çıktı. Mısır vadeli kontratları ise yüzde 0,2 azalarak 4,86 dolar/bushel, yani 191,3 dolar/ton seviyesine geriledi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2023 yılının ilk 7 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 18 artarak 870 bin 600 adet olarak gerçekleşti. Yılın ilk 7 ayında, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 11 oranında artarken, otomobil ihracatındaki artış yüzde 26 olarak gerçekleşti.Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2023 yılının Ocak-Temmuz dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk 7 aylık döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 870 bin 600 adede ulaştı. Otomobil üretimi ise yüzde 27 artarak 550 bin 615 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 905 bin 666 adedi buldu.Yılın ilk yedi aylık döneminde ticari araç üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 28, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 2 arttı.Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 75 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 75, kamyon grubunda yüzde 91, otobüs-midibüs grubunda yüzde 49 ve traktörde yüzde 79 seviyesinde gerçekleşti.
Dolar/ruble paritesi 23 Mart 2022’den bu yana ilk defa 100 seviyesini aştı.Haftanın ilk işlem gününde ruble dolar karşısında yaklaşık yüzde 0,81 değer kaybederken, dolar/ruble paritesi 100 seviyesine yükseldi. Böylece dolar/ruble paritesi 23 Mart 2022'den bu yana ilk defa 100 seviyesinin üzerine çıktı. Uzmanlar, ithalattaki artışın yanı sıra yaz sezonu dolayısıyla Rus vatandaşlarının tatil için döviz talebindeki yükselişin rublenin değer kaybında etkili olduğuna işaret ediyor. Rusya Merkez Bankası, 9 Ağustos’ta “mali piyasalardaki dalgalanmaları azaltmak için” yıl sonuna kadar iç piyasada döviz alımını durdurma kararı almıştı.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Gar Müdürlüğüne 42 işçi alımı gerçekleştirilecek.Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü işçi alımı gerçeleştirecek.Konuya ilişkin ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, kurumun İstanbul Havalimanı Gar Müdürlüğüne 42 istasyon operasyon işçisi alınacak. İşçi alımına ilişkin talepler Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) internet sitesinde 18 Ağustos tarihine kadar yayınlanacak. İlana başvuracak adaylarda aranan şartlar, TCDD'nin internet sitesinde (http://www.tcdd.gov.tr/) duyurular bölümünde yer alacak. Öte yandan, TCDD'nin Kayseri, Mersin, Afyonkarahisar, İstanbul ve Kocaeli il sınırlarında bulunan iş yerlerinde kaynakçı olarak çalıştırılmak üzere 5 eski hükümlü işçi alınacak.

Brent petrol kaç dolar? Brent petrol fiyatı en son ne kadar oldu? Uluslararası piyasada petrol fiyatlarında son durum.Brent petrol kaç dolar? Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 85,79 dolardan işlem görüyor. Cuma gününü 86,81 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.06 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,17 azalarak 85,79 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 82,16 dolardan alıcı buldu. Fiyatlardaki düşüşte, Çin ekonomisine ilişkin endişeler ve doların değer kazanması etkili oldu. Yeni haftaya yükselişle başlayan dolar endeksi, bugün son bir ayın en yüksek seviyesi olan 102,8'e kadar çıktı. ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanması, dolara endeksli petrolü diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha pahalı hale getiriyor. Bu durum alımların azalmasına ve fiyatların düşmesine neden oluyor. Çin'de geçen hafta açıklanan verilere göre, ülkede ekonomik toparlanmadaki kırılganlığın yeni bir işareti olarak temmuzda başlıca sanayi ham maddelerinin ithalatında düşüş olduğu görüldü. Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, dünyanın en büyük ham petrol, demir, çelik, bakır ve kömür ithalatçısı ülkenin bu kalemlerdeki ithalatı 7 ayda azaldı. Ayrıca, geçen hafta açıklanan verilere göre dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de temmuz ayı üretici enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesi enflasyon endişelerini artırarak petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Uzmanlara göre, ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyonla mücadelesinin devam ettiğini gösteren temmuz ayı üretici enflasyonu raporu, Fed'in yeni bir faiz artırımı kararının da zeminini hazırladı. Yatırımcılar, Fed’in bir sonraki para politikası adımına ilişkin yetkililerin açıklamalarına ve çarşamba günü açıklanacak Fed'in toplantı tutanaklarına odaklandı. Brent petrolde teknik olarak 86,51 ile 86,83 dolar aralığının direnç, 85,16 ile 84,48 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.BRENT PETROL NEDİR? Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Çıkaran şirket Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilmiş olup, içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent Petrol’ün işlenmesi daha kolay olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar. Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır. Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır.

Çeyrek altın fiyatları bugün ne kadar oldu? 14 Ağustos 2023 güncel çeyrek altın kuru fiyatlarıÇeyrek altın fiyatlarında son durum... Altın fiyatları, dolar ve tahvil getirilerinin bu hafta yayımlanacak olan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) temmuz ayı para politikası toplantısı tutanakları öncesinde güçlenmesinin ardından beş haftadan uzun sürenin en düşük seviyesini gördü. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1912 dolar seviyesinde işlem görüyor.Altının gram fiyatı, 1665 lira, çeyrek altın 2 bin 740 liradan, cumhuriyet altını 11 bin 40 liradan satılıyor. Küresel piyasalar, dünya genelinde devam eden enflasyon ve resesyon endişeleriyle haftaya negatif bir seyirle başlarken, hafta boyunca takip edilecek yoğun makroekonomik veri gündeminin varlık fiyatlarının yönü üzerinde etkili olması bekleniyor. Pasifik okyanusunun iki yakasında yer alan dünyanın en büyük ekonomileri ABD ve Çin'in ekonomik gidişatına ilişkin belirsizlikler fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor. ABD'de açıklanan veriler dolayısıyla enflasyonla mücadelede Fed'in bir faiz artışına daha gidebileceği ihtimali bulunurken, Çin'deki deflasyonist süreçle birlikte gayrimenkul sektöründe büyük oyuncuların temerrüde düşme olasılığı risk algısının artmasına neden oluyor. Analistler, bugün dünya genelinde veri gündeminin sakin olduğunu aktararak, teknik açıdan altının ons fiyatında 1910 doların destek, 1930 doların direnç konumunda bulunduğunu kaydetti. ANLIK ÇEYREK ALTIN FİYATLARIÇEYREK ALTINÇeyrek altın ziynet takı grubunun en küçük üyesidir. Halk arasında küçük altın olarak adlandırılmaktadır. ÇEYREK ALTIN KAÇ GRAMDIR? Altınlar ağırlıklarına göre değer kazanırlar. Çeyrek altın 18 mm kalınlığında ve 22 ayardır. Çeyrek altın 1,75 gram ağırlığındadır. Bir çeyrek altındaki has altın ağırlığı ise 1,635 gram olarak hesaplanmıştır. KULPLU ÇEYREK ALTINLAR DAHA MI PAHALIDIR? Çeyrek altın gerek takı, gerek ziynet eşyası, gerek yatırım aracı olarak kullanılmıştır. Hediyelik olarak nitelendirilen çeyrek altınlar kulplu olur. Yatırım amaçlı tercih edilen çeyrek altınlar ise kulpsuz olmaktadır. Çeyrek altının has altın içeriği kulplarında yer almaz. Çeyrek altındaki kulplar altın değildir.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte brent petrol fiyatlarında dalganlanma sürerken, benzin ve motorin fiyatları da indirim ve zam haberleriyle değişkenlik gösteriyor. Bugün akaryakıt litre fiyatlarında indirim ya da zam var mı? 14 Ağustos 2023 benzin motorin (mazot) fiyatları ne kadar, güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? Benzin litre fiyatı ve motorin litre fiyatı kaç para, dizel yakıt ne kadar oldu?Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor. BENZİN VE MOTORİNDE İNDİRİM VAR MI? Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul'da motorin litre fiyatı 38.34 liradan satılıyor. Benzinin litresi ise ortalama 36.16 liradan satılıyor.AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR? Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor

Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada döviz kurlarında son durum.Dolar, yeni haftada 27 TL'nin üzerinde seyrediyor. Bankalararası piyasada dolar/TL 27,05, euro/TL 29,58 seviyesinde işlem görüyor. Pasifik okyanusunun iki yakasında yer alan dünyanın en büyük ekonomileri ABD ve Çin'in ekonomik gidişatına ilişkin belirsizlikler fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor. ABD'de açıklanan veriler dolayısıyla enflasyonla mücadelede ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bir faiz artışına daha gidebileceği ihtimali bulunurken, Çin'deki deflasyonist süreçle birlikte gayrimenkul sektöründe büyük oyuncuların temerrüde düşme olasılığı risk algısının artmasına neden oluyor. Geçen hafta perşembe ve cuma günü ABD'nin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Üretici Fiyat Endeksi'nden (ÜFE) alınan sinyaller enflasyonla mücadelenin henüz sona ermemiş olabileceğine işaret ederken, ülkede gerçekleştirilen tahvil ihraçlarındaki fiyatlamalar da dikkati çekti. Perşembe günkü ihraçlarda ABD'nin 30 yıllık tahvil faizlerinde ortalama faiz yüzde 4,19 seviyesinde gerçekleşirken, enflasyon verilerinin ardından söz konusu faizler yüzde 4,26 seviyesine yükseldi. Analistler, tahvil piyasalarındaki satış baskısının Fed'in yıl sonuna kadar bir faiz artışına daha gidebileceği endişesini yansıttığını belirterek, bu durumun risk algısını beslediğini dile getirdi. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın gelecek ayki toplantıda politika faizini yüzde 90 ihtimalle sabit bırakacağının öngörüldüğünü ifade eden analistler, buna karşın kasım toplantısında da 25 baz puanlık artış ihtimalinin yüzde 40 seviyesinde olduğunu dile getirdi. Analistler, söz konusu endişelerin dolar endeksini 103'le 7 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeye çıkardığını hatırlatarak, emtia fiyatlarında da dolar endeksindeki harekete paralel oynaklığın arttığını ifade etti.
Aile Destek Programı ödemeleri hane başına düşen aylık gelir aralığına göre ödeme tutarları şu şekilde:450 TL ve altı olanlar: 1.250 TL450 TL üzeri - 911,15 TL ve altı olanlar: 1.100 TL911,15 TL üzeri - 1372,30 TL ve altı olanlar: 950 TL1372,30 TL üzeri - 1833,45 TL'den az olanlar: 850 TL alacak.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın rahatlayabilmesi için sosyal güvenlik alanında bazı adımların atılması gerektiğini belirtti.TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnafın çeşitli konulardaki beklentilerine işaret etti. Meclis açıldıktan sonra gündeme alınması gereken ilk konulardan birinin Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarlar için 9 bin prim gününün 7 bin 200 güne düşürülmesi olduğunu belirten Palandöken, "Bununla birlikte vergi dairesine kayıt olmuş fakat Bağ-Kur'a kayıt olmamış esnafımız da emekli olabilmek için müjdeli haber bekliyor. Emeklilikte prim gününe takılan mağdur esnafımızın unutulmaması ekonomik anlamda da devletimizin yararına olacaktır. Kazanılmış hakların verilmesi için binlerce esnafımız bu müjdenin gerçekleşmesini bekliyor." ifadesini kullandı. Staj konusunda da düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti: "Staj döneminin emekliliğe sayılması, mesleki eğitimin de prestijini artırır. İnsanlar çocuklarını mesleki eğitime yönlendirirken hak kayıpları olmayacağını bildiğinden ara eleman açığı büyük oranda kapanır. Bağ-Kur'lu esnafı en çok zorlayan noktalardan biri de 4 bin 628 lira olan prim ücreti. Devlet desteği ve ödeme kolaylığıyla bir indirim gerçekleşirse esnafımızın emekliliği hayal olmaktan çıkar, esnaf primlerini düzenli ödeyebilir. Düzenli prim ödeme teşvik primi oranının yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılması bile esnafımızı rahatlatır."

Küresel piyasalar, geçen hafta dünya genelinde artan resesyon endişeleriyle karışık bir seyir izlerken, gelecek hafta gözler açıklanacak yoğun makroekonomik verilere çevrildi.Gelecek dönem para politikalarına yönelik belirsizlikler piyasalardaki yön arayışı üzerinde etkili olurken, resesyon endişelerinin de gittikçe ön plana çıktığı görülüyor. Geçen hafta ABD'de açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3,2 artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşirken, baz etkisiyle enflasyonun art arda 12 aylık düşüşü son buldu. Analistler, ülkede enflasyonun beklentilerin altında kalmasıyla ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönemde şahin politikalarını sonlandırabileceğine yönelik fiyatlamaların güç kazandığını belirtti. ABD ekonomisinin Fed'in faiz artışlarının ardından nasıl reaksiyon göstereceğinin belirsizliğini koruduğunu aktaran analistler, resesyon ve yumuşak iniş senaryolarının yatırımcılar tarafından fiyatlanmaya çalışıldığını bildirdi. Analistler, hafta içinde ülkede gerçekleştirilen 103 milyar dolarlık tahvil ihracında beklentilerin üzerinde bir talep oluştuğunu kaydederek, buna karşın ülkedeki enflasyon verilerinin ardından tahvil piyasalarında satış baskısının arttığını ifade etti. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in yıl sonuna kadar gerçekleştireceği üç toplantıda da büyük olasılıkla faiz oranlarını sabit bırakacağının öngörüldüğünü kaydeden analistler, buna karşın tahvil piyasalarındaki satış baskısının yatırımcıların enflasyon riskini hala ciddi şekilde fiyatlamalara dahil ettiklerini gösteren bir işaret olduğunu aktardı. Analistler, piyasalardaki söz konusu belirsizliklerin hisse senedi piyasalarının yön arayışında hareket etmesinde önemli rol oynadığını vurgulayarak, gelecek hafta açıklanacak yoğun makroekonomik verilerin varlık fiyatları üzerinde etkili olmasının beklendiğini belirtti. Öte yandan, Fed yetkilileri hafta boyunca sözle yönlendirmelerine devam ederken, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, sıkılaştırmada aşırıya kaçmak istemediklerini, muhtemelen gelecek yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayacaklarını dile getirdi. Emtia fiyatlarında da benzer bir yön arayışı öne çıkıyor. Bakırın libresi geçen hafta yüzde 3,3 düşüşle mayıstan bu yana en düşük haftalık kapanışını gerçekleştirirken, analistler, şahin politikaların sona yaklaştığı bu dönemde bakır talebindeki azalışın resesyon endişelerini beslediğini ifade etti. Analistler, bakırın birçok malın üretiminde yer alması sebebiyle dünyadaki ekonomik aktiviteye ilişkin ipuçları verdiğini belirterek, bu sebeple bakır fiyatlarının yatırımcılarca yakından takip edilen bir gösterge niteliği taşıdığını dile getirdi. Öte yandan, arz kesintileriyle yükseliş eğilimine başlayan Brent petrolün varil fiyatı geçen hafta yüzde 0,35 değer kazancıyla haftayı 86,25 dolardan tamamlarken, yükselişini üst üste 7. haftaya taşıdı Altının ons fiyatı ise haftalık yüzde 1,4 değer kaybıyla 1.914 dolara indi. ABD'DE GÖZLER FED TUTANAKLARINDANew York borsasında geçen hafta karışık bir seyir öne çıkarken, bu hafta ülkede çarşamba günü açıklanacak Fed'in toplantı tutanaklarının varlık fiyatları üzerinde etkili olacağı öngörülüyor. Ülkede hafta içinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in 10 küçük ve orta ölçekli ABD bankasının kredi notunu düşürmesi yeni bir satış dalgasına yol açarken, kurumdan yapılan açıklamada benzer not indirimlerinin önemli birkaç banka için de yapılabileceği ifade edildi. Moody's, ABD'li 10 bankanın notunu bir basamak indirirken, aralarında Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street ve Truist Financial'ın da bulunduğu 6 bankayı olası not indirimleri için incelemeye aldı. Analistler, Moody's'in bazı bankaları uyarmasının, Fitch'in geçen hafta ABD'nin kredi notunu düşürmesinin ardından yatırımcılara temkinli olmaları için başka bir neden verdiğini belirterek, ABD'de bankacılık sektörünün sağlığına ilişkin endişelerin de yeniden öne çıktığını söyledi. Bu gelişmelerle, geçen hafta New York borsasında, S&P 500 yüzde 0,32, Nasdaq endeksi yüzde 1,9 değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,44 yükseldi. 14 Ağustos ile başlayan haftanın veri takviminde salı perakende satışlar ile New York Fed sanayi endeksi, çarşamba sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, perşembe Philadelphia Fed İmalat Endeksi ile CB öncü göstergeler endeksi verileri takip edilecek AVRUPA'DA GÖZLER ENFLASYON VERİLERİNDEAvrupa borsalarında da geçen hafta karışık bir seyir öne çıkarken, bölgede doğal gaz tedarikine ilişkin endişelerin yeniden artması risk iştahını olumsuz etkiliyor. Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçısı Avustralya'daki bazı LNG tesislerinde çalışanların gelecek hafta greve gitmek için harekete geçmesinin ardından bu tesislerde üretimin aksayacağına yönelik endişeler, arz sıkışıklığı yaşanan gaz piyasalarında tedirginlik yarattı ve Avrupa gaz fiyatlarında keskin yükselişe yol açtı. Bölgede resesyon ihtimalini güçlenmeye devam etmesine karşın, İngiltere'de açıklanan verilere göre İngiltere'de 2.çeyrek Gayrİsafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) yıllık yüzde 0,4 , önceki çeyreğe göre ise yüzde 0,5, artarak beklentileri aştı. İngiliz Maliye Bakanı Jeremy Hunt, büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, "İngiliz ekonomisi dirençli. Dünya zorlu bir yolda, ancak IMF gelecek yıllarda bizim Fransa, Almanya ve İtalya'dan daha hızlı büyüyeceğimizi söylüyor. Güçlü bir ekonominin temellerini atıyoruz ve enflasyonu düşürdüğümüzde, bunun meyvelerini alacağız." ifadelerini kullandı. Öte yandan, İtalyan hükümeti, bir önceki gün bankaların yüksek faiz oranlarından elde ettikleri aşırı karlara yüzde 40 ilave vergi uygulanmasına karar verdiğini duyurmasının ardından ek verginin bankaların toplam varlıklarının yüzde 0,1’ini aşmayacak şekilde alınacağını bildirdi. Söz konusu gelişme İtalya piyasalarında satış baskısını derinleştirdi. Geçen hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,53, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,29 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 3,21, gerilerken Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,73 değer kazandı. Gelecek hafta salı İngiltere'de işsizlik oranı, çarşamba Euro Bölgesi'nde Gayrisafi Yurt İçi Büyüme (GSYH ) ile sanayi üretimi ve cuma günü Euro Bölgesi'nde enflasyon verileri takip edilecek. ASYA PİYASALARI JAPONYA HARİÇ GERİLEDİ Asya'da pay piyasaları Japonya hariç satış ağırlıklı bir seyir izlerken, Çin ekonomisine yönelik endişeler artmaya devam ediyor. Hafta içinde açıklanan verilere göre, Çin'de temmuz ayında Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,3, TÜFE yüzde 4,4 azaldı. Açıklanan veriler hem ÜFE hem de TÜFE'nin 2020'den bu yana ilk kez aynı anda gerilerken, Çin'deki deflasyon endişelerinin etkiledi. Öte yandan Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, temmuzda, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracat yüzde 14,5 azalarak 281,7 milyar dolara, ithalat ise yüzde 12,4 düşüşle 201,1 milyar dolara geriledi. Çin'in ihracatı böylece üst üste üç ay geriledi. Analistler, Çin'de açıklanan verilerle birlikte hem küresel talepteki düşüşün hem de ülkede devam eden deflasyonist sürecin ülkenin ekonomik aktivitesine yönelik endişeleri artırdığını belirtti. Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,87 artarken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,38, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,01 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 3,01 azaldı. 14 Ağustos ile başlayan haftanın veri takviminde salı Japonya'da GSYH ile Çin'de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı, perşembe Japonya'da dış ticaret dengesi ve cuma günü Japonya'da enflasyon verileri takip edilecek.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), çeşitli illerdeki 5 sahası için 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı verildi.TPAO'nun 5 sahası için 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı verildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün, petrol hakkına müteallik kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, TPAO'nun Siirt, Şırnak, Amasya ve Samsun illerinde bulunan 5 sahası için 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı verilmesi kararlaştırıldı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 3,67 değer kazanarak günü 7.714,38 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi.BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 272,88 puan artarken, toplam işlem hacmi 156,2 milyar lira rekor seviyede gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,72 ve holding endeksi yüzde 4,48 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 6,64 ile sigorta oldu. Küresel piyasalar, dün ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarına devam etmeyebileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesine karşın bugün Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle negatif seyrediyor.BEKLENTİLERİN ÜZERİNE ÇIKTI ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 0,8 artışla beklentilerin üzerine çıktı. Analistler, ülkede beklentileri aşan ÜFE'nin ülke ekonomisindeki enflasyon endişelerini artırdığını belirterek, verilerin Fed'in enflasyonla mücadelesinde henüz sona gelinmediğini ortaya koyduğunu dile getirdi. Haftaya, yurt içinde konut satışları, bütçe dengesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) katılımcı anketi yurt dışında ise Fed Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanakları, Japonya ve Avro Bölgesinde enflasyon ve büyüme, İngiltere'de enflasyon, ABD ve Çin'de sanayi üretimi başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.750 ve 7.850 seviyelerinin direnç, 7.500 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Rusya Merkez Bankası, 2026 yılına kadar jeopolitik şartların değişmeyeceği ve Rusya’ya yönelik yaptırımların devam edeceği öngörüsünde bulundu.Rusya Merkez Bankası tarafından “2024-2026 Devlet Para Politikası” başlığıyla yayınlanan raporda, ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelere yer verildi. Raporda yer alan ve 2024-2026 yıllarını kapsayan baz senaryoya göre ülke ekonomisi yıllık yüzde 1,5 ila 2,5 arası dengeli bir büyüme kaydedecek. Küreselleşmede yaşanan gerileme nedeniyle petrol fiyatlarında düşüş yaşanacağının hatırlatıldığı raporda, Rus Ural petrolünün varil fiyatının 2025’te 45 dolar olacağı ifadesi de yer aldı. Jeopolitik şartların önemli oranda değişmeyeceği öngörüsüne yer verilen raporda, “Rus ekonomisine yönelik uygulanan yaptırımlar, tahminlerin tüm vadesi boyunca yürürlükte kalacaktır. Rus ihracat ürünleri, küresel pazarda indirimli olarak satılmaya devam edecek” denildi. Küresel ekonomiye yönelik iki olası senaryoya da yer verilen raporda, ilk senaryoda, küresel ekonomideki ayrışma sürecinin daha da hızlanabileceği ve Rusya üzerindeki yaptırım baskısının daha da artabileceği tahmininde bulunuldu. Raporda yer alan ikinci senaryoya göre ise küresel finans sektöründeki şartlar kötüleşecek ve bu da 2007-2008 yıllarında yaşanan ekonomik krize kıyaslanabilecek küresel bir mali krize yol açacak.

MSCI endeksi, borsa yatırımcılarının merak edip araştırdığı konular arasında yer almaya başladı. Türkiye’deki şirketlere yatırım yaparak, endeks performansına bağlı olarak getiri elde etmek isteyen yatırımcılar, MSCI endeksinin ne anlama geldiğini merak ediyor. Peki, MSCI endeksi nedir, ne demek? MSCI endeksi borsada ne anlama geliyor?MSCI Türkiye Endeksi, global finansal hizmet sağlayıcısı Morgan Stanley Capital International (MSCI) tarafından oluşturulan ve yönetilen, Türkiye’deki önde gelen şirketlerin hisse senetlerini içeren bir borsa endeksidir. Bu endeks, yatırımcılara Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin performansını izleme ve analiz etme imkanı sunar. MSCI Türkiye Endeksi, yerel ve yabancı yatırımcılar tarafından Türkiye ekonomisine yönelik bir gösterge olarak kullanılır. Endeks, genellikle büyük ve orta ölçekli şirketleri kapsar ve bu şirketlerin toplam piyasa değeri ve likidite açısından önemini temsil eder. MSCI Türkiye Endeksi, Türkiye’deki hisse senedi piyasalarının performansını değerlendirmek ve Türkiye’deki belli başlı sektör ve şirketlerin performansını karşılaştırmak için kullanılır. Ayrıca endekse dayalı olarak oluşturulan yatırım fonları ve türev ürünler de mevcuttur. Bu sayede yatırımcılar, Türkiye’deki şirketlere yatırım yaparak, endeks performansına bağlı olarak getiri elde etme imkanı bulur.
ABD'de Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) temmuz ayında yüzde 0,3'le beklentilerin üzerinde artış gösterdi.ABD'de temmuz ayı ÜFE rakamları açıklandı.Temmuzda ÜFE yüzde 0,3'le yüzde 0,2'lik beklentinin üzerinde artış kaydetti. GIda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek ÜFE de yüzde 0,3 arttı. Beklenti artışın yüzde 0,2 olması yönündeydi. Yıllık bazda çekirdek ÜFE yüzde 2,4 arttı. ÜFE yıllık bazda da yüzde 0,8 ile yüzde 0,7'lik beklentilerin üzerinde arttı.Haziran ayında yıllık bazda yüzde 0,1 olarak açıklanan üretici fiyatları yüzde 0,2 seviyesine revize edildi.ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin ipuçları veriyor. ABD Merkez Bankası (Fed), ÜFE de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini takip ediyor.

Memur-Sen'in 7. Dönem Toplu Sözleşmesine ilişkin yaptığı ankete katılan memurların yüzde 90'ı, enflasyona karşı alım gücünün korunması için oransal zamların 3'er aylık dilimler halinde verilmesini destekliyor.Memur-Sen, kamu görevlilerinin toplu sözleşmeden beklentilerini araştırdı. Memur-Sen'den yapılan yazılı açıklamaya göre, milyonlarca kamu görevlisini ilgilendiren 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde müzakere aşamasına geçilirken, konfederasyon kamu görevlilerinin toplu sözleşmeden beklentilerine yönelik yaptığı araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Konfederasyonun, 2-9 Ağustos'ta gerçekleştirdiği ankete, 50 bini aşkın kamu görevlisi katıldı. Katılımcıların yüzde 42'si kirada oturduklarını, yüzde 8,4'ü lojman hakkına sahip olduğunu belirtti.KİRA YARDIMI TALEBİNE DESTEK Anket sonuçlarına göre, kamu çalışanlarının yüzde 93,7'si Memur-Sen'in işverenden kira yardımı talebine destek verdi. Katılımcıların yüzde 90'ı, enflasyona karşı alım gücünün korunması için oransal zamların 3'er aylık dilimler halinde verilmesini desteklediğini ifade etti. Ankete katılan kamu çalışanlarının yüzde 96,8'i de bayram ikramiyesi teklifini olumlu karşıladı.
Siber güvenlik firması Nominet'in baş bilgi güvenliği sorumlusu Paul Lewis, firmaların temkinli olmakta haklı olduklarını söyledi.
Lewis, "Herkes bu artan kabiliyetten faydalanıyor, ancak bilgiler tamamen güvenli değil ve veriler dışarı çıkarılabilir," dedi ve yapay zeka sohbet robotlarının bilgileri ifşa etmesini sağlamak için kullanılabilecek "kötü niyetli iyazılımlara" atıfta bulundu. Lewis, "Genel bir yasak henüz gerekli değil, ancak dikkatli davranmamız gerekiyor." dedi.

SB Türkiye 2023, ‘Regenerating Local’ teması odağında sürdürülebilir ve yenilenebilir iş dünyasının kilidini açarak yeni içgörüler kazanmaya ve fikirleri eyleme dönüştürmeye davet ediyor.Günümüzün birbirine bağlantılı dünyasında tüm sorunlar küresel hale geliyor, ancak günün sonunda tüm çözümlerin yerel olarak etkinleştirilmesi gerekiyor. Tedarik zincirindeki aksamalar, artan sosyal ve politik gerilimler markalar için risk oluşturuyor. Risklerle başa çıkmanın, yeni fırsatlar keşfetmek ve marka sevgisi, sadakati yaratan anlamlı ilişkiler kurmanın önemli yollarından biri olarak yerel kültüre uygun olarak yerel düşünmeyi, yerel yaklaşımları yenilemeyi ve inovatif perspektifi yerele taşımakla mümkün olabileceği görüşüyle, SB 23 Türkiye, ‘’Regenerating Local’’ başlığını konferansın ana temasına taşıyor. Sustainable Brands Türkiye 23, yerel tedarik zincirleri, yerel ortaklıklar, yerel pazarlama aktivasyonları ve müşteri katılımı ile yereli yeniden keşfetme merceğinde markaları güçlendirmenin yollarını keşfetmek için toplanıyor.Sürdürülebilir markaların en büyük buluşması olan SB’23, 12-13-14 Eylül tarihleri arasında hibrit olarak gerçekleşecek. Konferans, marka liderlerinin ‘Regenerating Local’ temasıyla 12 Eylül’de Mandarin Oriental Bosphorus’ta buluşmasıyla başlayacak ve gün boyu gerçekleşecek etkinlikler canlı olarak yayınlanacak. Konferansın ikinci ve üçüncü günleri ise (13 - 14 Eylül 2023) tamamen çevrimiçi düzenlenecek ve Thomas Kolster, Vincent Avanzi, Marci Zaroff, Graham Hales, John Grant, Chris Oestreich ve daha birçok uzman, global vizyonlarını, dünya çapındaki iyi uygulama örneklerini, içgörülerini konferansın takipçileriyle paylaşacak. Alanlarında uzman konuşmacıların, olumlu bir etki yaratmak adına geliştirdikleri yeni yaklaşımları aktaracakları konferansta ayrıca deneyim geliştirmeye yönelik workshopların yanı sıra oturumlar arası zihinsel mola vermeye fırsat tanıyacak özel etkinlikler de yapılacak. Sürdürülebilirlik liderlerinden destek Sustainable Brands Türkiye 2023, her yıl olduğu gibi bu yıl da yine sürdürülebilirliğe gönül veren ve bu yolda önemli mesafe harcayan lider kuruluşların destekleriyle gerçekleşecek. Trendyol Impact Sponsor olarak destek verirken, Shell Premier, Loreal, Evreka ve Nippon Paint Betek Boya ve Nestle ise Major sponsorlar arasında yer alıyor. Konferansın Supporting sponsorları ise Cargill, Signify ve AZKarbon. Detaylı bilgi ve kayıt için: https://sustainablebrandsturkey.com/sb2023/

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, orta vadeli programın eylül ayının ilk yarısında paylaşılacağını, öngörülebilirliğin arttığı bir ortama geçiş yapılacağını söyledi. İlk konut edinimini destekleyici çerçevede hareket edeceklerini belirten Yılmaz, "TCMB ve BDDK'nın bu konuda çalışması var, konut arzını artırmak durumundayız." diye konuştu.Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul'da finans dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantı sonrası konuşan Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Merkez Bankamızın attıkları adımları desteklediklerini ve daha fazlasını beklediklerini ifade ettiler. CDS priminde düşüşten duyulan memnuniyeti dile getirdiler. 700'lerden 400'lere kadar düştü. Bu düşüş finans sisteminin uluslararası kaynaklara erişimini kolaylaştırıcı maliyetleri düşürücü etki yaratıyor. Orta vadeli programa da güçlü şeklide destek vermeye hazır olduklarını paylaştılar. Orta vadeli program eylül ayının ilk yarısında paylaşılmış olacak. Öngörülebilirliğin arttığı bir ortama geçiş olacak. Son dönemde Körfez bölgesinde yapılan çalışmalar da gündeme geldi. AB ile daha pozitif gündem oluşmasına vurgular yapıldı. "RESESYONA DÜŞMEMEK İÇİN ÜRETİM VE İHRACAT SÜRMELİ"Finans kesimi ile reel sektör arasındaki tamamlayıcılığı, birlikte çalışması gerektiğini hepimiz görüyoruz. Merkez Bankamızın yaptıığı miktar sıkılaştırmaları var. Bu yatırımı, ihracatı, üretimi kapsamıyor. Sürdürülebilir kalkınma kapsamında yatırıma dönük kredilerin daha seçici olması gerektiği konusunda tartışmalar yaptık. İstikrarlı büyüme hedefi içinde kredi çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Enflasyonla mücadele ederken resesyona düşmemek için üretimi, ihracatı devam ettirme çabamız var. Bu ikisini aynı anda yapmak zorundayız. "YENİ FİNANSAL ENSTRÜMANLAR GÜNDEME GELDİ"Bankacılık sektöründe kısa vadeli mevduat yapısıyla uzun vadeli projelerin finanse edilmesi konusundaki zorluklar ifade edildi. Yeni finansal enstrümanlar da gündeme geldi. Kamu-özel diyaloğunun çok kıymetli olduğunu ifade etmek isterim. "SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYİ SAĞLAMALIYIZ"Sürdürülebilir bir büyümeyi sağlamak durumundayız. İstikrarlı büyüme ile yola devam etme hepimizin mutabık kaldığı konu. "İLK KONUT ALIMINA DESTEK İÇİN ÇALIŞMA VAR" Konut arzını artırma konusunda değerlendirmeler yapıldı. İlk konut edinimini destekleyici çerçevede hareket edeceğiz. TCMB-BDDK'nın bu konuda çalışması var, konut arzını artırmak durumundayız.

Ekonomik krizdeki Lübnan'da yeterli bütçe sağlanamayan devlet televizyonu "Tele Liban"ın ekranı karardı.Yüzlerce kişinin çalıştığı devlet televizyonu bütçe yetersizliğinden ötürü bu sabah itibarıyla yayınını durdurdu. Tele Liban'da 40 yıldır kameraman olarak çalışan gazeteci Bilal Şuman, Lübnan Enformasyon Bakanı Ziyad Mekari'nin, sendika ve televizyon idaresinin bütçe üzerinde uzlaşmaya varamamasının ardından yayını durdurma kararı aldığını söyledi. Çalışanların 2 yıldır maaşlarına zam beklediğini ancak dişe dokunur bir iyileştirme olmadığını aktaran Şuman, "(2019'daki) Krizden önce maaşım 1700 dolardı. Şu an aylık 30 dolar alıyorum." dedi.BİRÇOK ÇALIŞAN İŞ BIRAKTI Lübnan'da 2019'da patlak veren ekonomik krizden önce Tele Liban bünyesinde yaklaşık 520 kişinin çalıştığını belirten Şuman, düşük maaş ve yetersiz bütçe nedeniyle çok sayıda çalışanın işi bıraktığını dile getirdi. Öte yandan Lübnan basınındaki haberlerde Enformasyon Bakanı Mekari'nin bütçe nedeniyle uzun süredir sorunlar yaşanan devlet televizyonunun kapatılmasına karar verdiği ileri sürüldü. Mekari'nin ofisinden henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Dünyada günlük petrol üretimi geçen ay, bir önceki aya göre 910 bin varil azalarak 100 milyon 900 bin varil seviyesinde gerçekleşti.Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) temmuz ayına ilişkin küresel petrol piyasası raporuna göre, Suudi Arabistan’ın üretim kesintisi kararının da etkisiyle Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun toplam üretim seviyesi günlük 1,2 milyon varil azaldı. Söz konusu azalma ile grubun üretimi temmuzda günlük 50,7 milyon varil ile Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Küresel günlük petrol üretimi geçen ay, bir önceki aya göre 910 bin varil azalarak 100 milyon 900 bin varil seviyesinde gerçekleşirken OPEC+ dışı ülkelerin üretimi ise aynı ayda günlük 310 bin varil artarak günlük 50,2 milyon varil seviyesine ulaştı. OPEC+ grubunun lider üreticileri Suudi Arabistan ve Rusya'nın ağustosta gönüllü arz kesintilerini eylül ayına kadar uzatacaklarını açıklamalarının ardından piyasaların üçüncü çeyrekte daha da daralacağına vurgu yapılan raporda, Riyad'ın başı çektiği söz konusu kesintilerin yılın üçüncü çeyreğinde grubun ortak üretimini günlük 50,6 milyon varile kadar indireceği ancak rekor seviyeye ulaşacağı tahmin edilen OPEC+ dışı ülkelerin üretim seviyelerinin bu kesinlerin etkisini bir miktar azaltacağı öngörülüyor.GÜNLÜK PETROL ÜRETİMİ BU YIL ARTACAK Küresel petrol üretimin bu yıl geçen yıla göre günlük 1 milyon 500 bin varil artışla 101 milyon 500 bin varil olacağı tahmin ediliyor. Küresel üretimin yaklaşık yüzde 49’unu karşılaması beklenen ABD, Brezilya, Çin ve Guyana gibi OPEC+ dışı ülkelerin küresel arza günlük 1,9 milyon varil katkıda bulunarak yıllık artışta en büyük paya sahip olması bekleniyor. Gelecek yıl ise küresel petrol arzının günlük 103 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. OPEC+ dışı ülkelerin küresel arza katkısının günlük 1,3 milyon varil seviyesinde çıkarak küresel arzdaki payının yüzde 49,9’ya ulaşması bekleniyor. OPEC+ ülkeleri ise gelecek yıl günlük 160 bin varil ile kısıtlı bir artış gerçekleştirecek. IEA, yaz seyahat sezonunun beklenenden daha yoğun geçmesi, enerji üretiminde artan petrol kullanımı ve artan Çin petrokimya faaliyeti ile desteklenen dünya petrol talebinin bu yıl rekor seviyelere çıkacağını tahmin ediyor. Küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla göre günlük 2,2 milyon varil artarak 102 milyon 200 bin varil olacağı beklenirken Çin'in söz konusu büyümedeki payının yüzde 70'in üzerinde olacağı öngörülüyor. IEA, küresel talep artışı tahminini gelecek yıl için günlük 150 bin varil azalttı. Küresel petrol talebi 2024'te günlük 1 milyon varil artışla günlük 103 milyon 200 bin varil olacak.

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,5 artış kaydetti.Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin perakende satış endekslerini açıkladı. Buna göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı. Bu dönemde gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,3 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,1 düşerken gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,3 artış gösterdi. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi haziranda geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 28,5 arttı. Aynı dönemde, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 26,6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 32 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 19,4 artış kaydetti. CİRO NE KADAR ARTTI? Cari fiyatlarla perakende ciro, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73 yükseldi. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 89,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 96,2, otomotiv yakıtı satışları yüzde 3,2 arttı. Perakende ciro haziranda bir önceki aya göre de yüzde 4,2 yükseliş kaydetti. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 6,2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,4 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 8 artış olarak kayıtlara geçti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Körfez'den çok önemli imkanların Türkiye’ye tahsis edileceğini belirterek, "İhracatçımızın finansmana erişim sorununu büyük ölçüde çözmüş olacağız." dedi. Şimşek, ekonominin yeni yol haritasını ortaya koyacak orta vadeli programı eylül başında açıklayacaklarını söyledi.Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memleketi Batman'da Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikanın Ar-Ge merkezinin açılışına katıldı. Burada yaptığı konuşmada para politikasında bir rasyonelleşmeye doğru gittiklerini belirten Şimşek şunları söyledi: “Yeni dönemde bizim en büyük önceliğimiz tabii ki makro finansal istikrarın pekiştirilmesi. Onun için bildiğiniz gibi para politikasında bir rasyonelleşmeye doğru gidiyoruz. Maliye politikasında deprem etkisi, ki bir kerelik bir etkidir, onun dışında kalan alanda yine Türkiye’nin bütçe dengelerini maksim kriterleri ölçüsünde şekillendiriyoruz. Dolayısıyla bir taraftan mali disiplini tekrar tesis ediyoruz, bir taraftan para politikasında enflasyonu tek haneye düşürecek bir çaba içerisine girmiş bulunmaktayız. Bunları destekleyecek bir de yapısal reform gündemimiz var. "ORTA VADELİ PROGRAM EYLÜL BAŞI AÇIKLANACAK" Eylülün başında orta vadeli programı açıklayacağız. Orta vadeli programda biz yapısal reformlar noktasında da yol haritamızı paylaşacağız. Dolayısıyla orta vadeli program hem özel sektör için hem kamu için önemli bir rehber, bir yol haritasını ifa edecek. Enflasyon politikasını Merkez Bankası paylaştı. 2024 ve sonrasında gerek para politikasını, gerek maliye politikasını, gerekse gelirler politikasını biz bu çerçevede şekillendireceğiz. Dolayısıyla enflasyonu tekrar tek hanelere düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacağız.” Bakan Şimşek, fiyat istikrarının sağlanması ile Türkiye’nin büyüme yönünde ivme kazanabileceğini kaydetti. İhracatın artırılmasına yönelik ihracatçının finansmana erişim sorununu çözmek için reeskont kredilerini 5 katına çıkardıkları kaydetti. "ESAS ÖNCELİĞİMİZ YATIRIM" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Körfez ülkelerine gerçekleştirilen ziyareti hatırlatan Şimşek, bunun önemli bir ziyaret olduğunu söyledi. Buradan gelecek kaynakları ihracatçıların finansman erişimine ulaşmasındaki engellerin kaldırılmasına kanalize edeceklerini vurgulayan Şimşek şunları söyledi: “Körfez'e yaptığımız ziyaretlerde biz özellikle ihracatın finansmanını ön planda tuttuk. İnanıyorum ki Körfez merkezli finans kuruluşlarından da ihracatın finansmanına yönelik Körfez'den çok önemli imkanlar Türkiye’ye tahsis edilecek. Dolayısıyla ihracatçımızın finansmana erişim sorununu büyük ölçüde çözmüş olacağız. Tabii ihracat yapmak için üretim lazım, üretim için de yatırım lazım. Dolayısıyla bizim esas önceliğimiz yatırım. Üreten kapasiteye biz imkanları oraya kanalize edeceğiz. Teşviki oraya vereceğiz, kredi imkanlarını, sınırlı imkanları yatırımlara yönlendireceğiz” "İÇ TALEBİ DENGELEMEMİZ GEREKİYOR" Yatırım ve üretim için istihdam ve ihracatın olması gerektiğine dikkat çeken Bakan Şimşek, şöyle devam etti: "Bu döngü Türkiye’yi müreffeh yapacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde iç talebi yeniden dengelememiz gerekiyor. Sadece krediyle, sadece iş taleple büyüye bir ekonomi sürdürülebilir bir yüksek büyümeyi yakalayamaz. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mutlaka yatırım, istihdam, üretim ve ihracat döngüsünün öncelikle dirilmesi lazım. Bu konuda son derece kararlıyız. Vergi politikalarını, kredi politikalarını, teşvik politikalarını bütün bu hususları ona göre şekillendireceğiz.”
Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelecek hafta 3 devlet tahvili ihalesi yapacak.Hazine ve Maliye Bakanlığının yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 14 Ağustos Pazartesi günü düzenlenecek ihalede, 7 yıl (2485 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli değişken faizli devlet tahvili yeniden ihraç edilecek. 15 Ağustos Salı günü düzenlenecek ilk ihalede, 5 yıl (1799 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli TÜFE'ye endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. Aynı gün yapılacak ikinci ihalede ise 10 yıl (3619 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edilecek.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 53,4 artış gösterdi.Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin ciro endekslerini açıkladı. Buna göre, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi haziranda yıllık bazda yüzde 53,4 yükseldi. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında, haziranda yıllık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 42,5, inşaat ciro endeksi yüzde 74, ticaret ciro endeksi yüzde 58,3, hizmet ciro endeksi yüzde 55,8 artış kaydetti. AYLIK DEĞİŞİMLER Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi haziranda aylık bazda yüzde 5,9 arttı. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında, haziranda sanayi sektörü ciro endeksinde yüzde 10,7, inşaat ciro endeksinde yüzde 3, ticaret ciro endeksinde yüzde 4,2 ve hizmet ciro endeksinde yüzde 3,3 artış görüldü.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, bazı bankaların faizlerdeki artışa ilave olarak ticari kredilerde dolaylı maliyetlerle krediyi anons edilenden daha pahalı hale getirdiklerini söyledi. Avdagiç, "Piyasa işleyişini bozan bu tür suiistimallere fırsat verilmemesi ve tedbirlere başvurulması gerektiğini ilgili makamlarla paylaştık." dedi.İTO Başkanı Şekib Avdagiç, kredi maliyetlerine yönelik açıklama yaptı. İTO'dan yapılan açıklamada odanın ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmasına yer verilen Avdagiç, Merkez Bankası’nın sadeleştirme adımlarıyla, kredi mekanizmasındaki tıkanıklığın ve finansmana erişimdeki zorlukların aşılması yönünde işaretler alınmaya başladığını söyledi. Bu gelişmeyi önemli bulduklarını belirten Avdagiç, bununla birlikte bazı bankaların kredi maliyetini aşırı pahalı hale getiren uygulamalara yöneldiklerine dikkati çekti. Avdagiç sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı bankaların, ağırlıklı özel bankaların, faizlerdeki artışa ilave olarak ticari kredilerde komisyon, vadesiz mevduat tutma şartı gibi dolaylı maliyetlerle krediyi anons edilenden daha pahalı hale getirerek, uygulanabilir olmaktan çıkardıklarını görüyoruz. Piyasanın işleyişini bozan bu türden suiistimallere fırsat verilmemesi ve hızla caydırıcı tedbirlere başvurulması gerektiğini de ilgili makamlarla paylaştık." Hükümetin enflasyonla mücadeleyi öne alan, ihracat ve üretimi destekleyen yaklaşımının, reel sektörün beklentileri ile örtüştüğünü aktaran Avdagiç, şunları kaydetti: "Biz de bu iki hususun birlikte götürülmesini arzu ettiğimizi dile getirdik. Ama aynı zamanda şu anda çok yoğun şekilde yaşadığımız finansmana erişim başta olmak üzere beklentilerimizi ekonomi yönetimi ile paylaştık. Finansman konusunda ifade etmem gerekir ki arzu ettiğimiz noktada değiliz. Ankara’daki toplantıda Hazine ve Maliye Bakanımız 1,5-2 ay içinde finansmana erişim konusunda önemli, olumlu somut adımlar atılacağıyla ilgili bize bilgi verdi, bunu heyecanla ve sabırsızlıkla bekliyoruz." Avdagiç, Türkiye ekonomisinin önemli bir dönüm noktasında olduğunu vurguladı. Bu dönemde enflasyonla mücadeleyi, tüm ülke olarak topyekün şekilde sürdürmek gerektiğini belirten Avdagiç, "Bu mücadelede kısa dönemli olarak elbette bazı sıkıntılar yaşanacaktır. Ancak kararlı, etkili ve doğru yöntemlerle verilen bir mücadele, başarının temel anahtarı olacaktır" ifadelerini kullandı. "OLASI YAN ETKİLERİ DİKKATLE İZLEMELİYİZ" Şekib Avdagiç, içinden geçilen bu dönemde, fiyat ve finansal istikrar başta olmak üzere ekonomi politikasında rasyonele dönüş için atılan adımların sonuçlarının dikkatle izlenmesi gerektiğini belirterek, "Şok tedbirler uygularken, ki zaman zaman bunlara ihtiyaç olabilir, olası yan etkileri dikkatle izlemeli ve gereken tedbirleri süratle alma yoluna gitmeliyiz." dedi. Avdagiç, yeni ekonomi yönetiminin verdiği mesajlar ve TCMB’nin gerek enflasyonla mücadeleye yönelik sergilediği kararlılığın, gerekse faiz politikasındaki rasyonel tutumunun uluslararası finans çevrelerinde karşılık bulmasının memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin kredi temerrüt riskini ifade eden CDS puanının Eylül 2021’den bu yana ilk kez 400 seviyesinin altına gelmesinin de önemli bir gösterge olduğunu, CDS’in gerilemesinin yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik risk algılarını ve dış borçlanma maliyetini önemli ölçüde aşağı çekeceğine işaret eden Avdagiç, "Umuyoruz ki, kısa sürede yabancı yatırımcı girişlerinde bir hızlanma göreceğiz." ifadesini kullandı. "ÜRETİM VE İHRACAT EN ETKİLİ ARAÇLARLA DESTEKLENMELİ" İTO Başkanı Avdagiç, enflasyonla mücadelenin başlatıldığı bu süreçte uygulanacak para ve maliye politikasının, üretim-istihdam-ihracat sac ayağı ile uyumunun önem taşıdığını söyledi. Avdagiç, "Bu senkronizasyonu ne kadar sıkı örtüştürebilirsek, enflasyonla mücadele ederken, 'üretimi, ihracatı ve istihdamı korumada' o derecede başarılı olacağımıza inanıyoruz. Yeni dengelenme sürecinde temel beklentimiz, üretimin ve ihracatın en etkili araçlarla desteklenmesi ve durgunluğa yol açabilecek risklerden ari tutulmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Brent petrol kaç dolar? Brent petrol fiyatı en son ne kadar oldu? Uluslararası piyasada petrol fiyatlarında son durum.Brent petrol kaç dolar? Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 86,20 dolardan işlem görüyor. Dün günü 86,40 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, kapanışa göre yüzde 0,23 azalarak 86,20 dolar oldu. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 82,67 dolardan alıcı buldu. Çin ekonomisine ilişkin endişelerin sürmesi ve ABD Merkez Bankası (Fed) kararları sonrası güçlenen dolar, petrol fiyatlarının düşüşünü destekliyor. Çin'de ekonomik veriler, ekonominin beklenin çok altında performans sergilediği algısını güçlendirerek dünyanın en çok petrol tüketen ülkesinde talebin zayıflayacağı öngörülerini besliyor. Petrol fiyatlarının düşüşünde diğer para birimleri karşısında ABD dolarının güçlenmesi de etkili oldu. Dolar endeksi saat 09.29 itibarıyla pazartesi günü kapanışa göre yüzde 0,47 artarak 102,343 oldu. Güçlü doların, döviz kullananlar için petrolü daha pahalı hale getirerek talebi düşürmesi bekleniyor. Öte yandan, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), Suudi Arabistan'ın üretim kesintilerinin petrol fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturduğuna işaret ederek, bu yıl ve gelecek yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini yükseltti. Brent türü ham petrolün varil fiyatının yıl sonuna kadar 82,62 dolara yükselmesi bekleniyor. Bu rakam bir önceki raporda 79,54 dolar olarak tahmin edilmişti. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün ortalama varil fiyatının da 77,79 dolar olacağı öngörülüyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ise dün yayımlanan aylık petrol piyasası raporunda, bu yıl ve gelecek yıla ilişkin küresel petrol talebi öngörüsünü değiştirmedi. Bu yıl küresel petrol talebinin geçen yıla göre 2,4 milyon varil artarak 102 milyon varil, gelecek yıl ise 104,3 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. Brent petrolde teknik olarak 86,45 ile 86,53 dolar aralığının direnç, 86,15 ile 86,08 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor. BRENT PETROL NEDİR? Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Çıkaran şirket Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilmiş olup, içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent Petrol’ün işlenmesi daha kolay olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar. Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır. Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır.

Cari işlemler dengesi haziran ayında 674 milyon dolar fazla verdi. Cari dengede 20 ay sonra ilk kez fazla görüldü.Cari işlemler dengesi verileri açıklandı. Merkez Bankası verilerine göre, haziran ayınde cari dengede 674 milyon dolarlık fazla meydana geldi. AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının haziranda 422 milyon dolar fazla vermesini bekliyor.Cari denge en son Ekim 2021'de 4,1 milyar dolarla rekor fazla vermişti. Böylece cari dengede 20 ay sonra fazla görüldü.Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 5 milyar 584 milyon dolar fazla verdi.6 AYLIK AÇIK 36,8 MİLYAR DOLAR Ocak-haziran döneminde cari açık 36 milyar 803 milyon dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık cari açık 56,5 milyar dolar oldu.Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler haziranda 135 milyon dolar olarak gerçekleşti. Portföy yatırımlarında 1 milyar 797 milyon dolar tutarında net giriş meydana geldi. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında sırasıyla 1 milyar 89 milyon dolar ve 46 milyon dolar net alış yaptığı görüldü.TURİZMDEN 4,2 MİLYAR DOLARHizmetler dengesi kaynaklı girişler 5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 4,2 milyar dolar oldu.

SB Türkiye 2023, ‘Regenerating Local’ teması odağında sürdürülebilir ve yenilenebilir iş dünyasının kilidini açarak yeni içgörüler kazanmaya ve fikirleri eyleme dönüştürmeye davet ediyor.Günümüzün birbirine bağlantılı dünyasında tüm sorunlar küresel hale geliyor, ancak günün sonunda tüm çözümlerin yerel olarak etkinleştirilmesi gerekiyor. Tedarik zincirindeki aksamalar, artan sosyal ve politik gerilimler markalar için risk oluşturuyor. Risklerle başa çıkmanın, yeni fırsatlar keşfetmek ve marka sevgisi, sadakati yaratan anlamlı ilişkiler kurmanın önemli yollarından biri olarak yerel kültüre uygun olarak yerel düşünmeyi, yerel yaklaşımları yenilemeyi ve inovatif perspektifi yerele taşımakla mümkün olabileceği görüşüyle, SB 23 Türkiye, ‘’Regenerating Local’’ başlığını konferansın ana temasına taşıyor. Sustainable Brands Türkiye 23, yerel tedarik zincirleri, yerel ortaklıklar, yerel pazarlama aktivasyonları ve müşteri katılımı ile yereli yeniden keşfetme merceğinde markaları güçlendirmenin yollarını keşfetmek için toplanıyor. Sustainable Brands Türkiye 2023, her yıl olduğu gibi bu yıl da yine sürdürülebilirliğe gönül veren ve bu yolda önemli mesafe harcayan lider kuruluşların destekleriyle gerçekleşecek. Trendyol Impact Sponsor olarak destek verirken, Shell Premier, Loreal, Evreka ve Nippon Paint Betek Boya ve Nestle ise Major sponsorlar arasında yer alıyor. Konferansın Supporting sponsorları ise Cargill, Signify ve AZKarbon. Detaylı bilgi ve kayıt için: https://sustainablebrandsturkey.com/sb2023/Sürdürülebilirlik Akademisi Hakkında: Sürdürülebilirlik Akademisi, sürdürülebilir gelecek ve kalkınma için iş dünyasında sürdürülebilirlik dönüşümünü hızlandırmada öncü olmak misyonu ile ekonomik, toplumsal ve çevresel sürdürülebilirlik ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmak amacı ile kurulmuş kâr amacı gütmeyen lider sürdürülebilirlik merkezidir. Türkiye’de, iş dünyasında sürdürülebilir iş modellerinin yerleşimi, gelişimi ve toplumda sürdürülebilir yaşam şeklinin gelişimi için global yaklaşımla sürdürülebilirlik çalışmaları yapan Sürdürülebilirlik Akademisi; güçlü sürdürülebilirlik platformları yaratarak bu alanda önderlik yapmaktadır. Bu kapsamda Sürdürülebilirlik Akademisi, sürdürülebilir gelecek için çalışan ve iş süreçlerine sürdürülebilirliği yerleştiren ve yerleştirmeyi hedefleyen ulusal ve uluslararası kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve devlet iş birliğiyle; araştırmalar, konferanslar, seminerler, workshoplar, kurumsal eğitim çalışmaları, sosyal sorumluluk projeleri ve üniversite gençliğine yönelik bilgilendirme çalışmalarını yürütmektedir. Sürdürülebilirlik Akademisi, gerçekleştirdiği tüm çalışmalarının karbon ayak izlerini silmektedir.

İngiliz ekonomisi haziranda yüzde 0,5, yılın ikinci çeyreğinde ise yüzde 0,2 büyüdü. İkinci çeyrekte ekonominin büyüme göstermemesi bekleniyordu.İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) açıkladığı verilere göre, nisanda yüzde 0,2 ve mayısta yüzde 0,1 olan büyüme haziranda yüzde 0,5'e yükseldi. Haziranda üretimdeki büyüme yüzde 1,8 olurken, inşaat sektörü yüzde 1,6 ve hizmetler sektörü yüzde 0,2 büyüdü. Üretim sektörü mayısta yüzde 0,3 daralmış, hizmet sektörü yine yüzde 0,2 büyümüştü. Nisan-haziran aylarını kapsayan yılın ikinci çeyreğinde ise İngiliz ekonomisi yüzde 0,2 büyüme gösterdi. Beklenti, ekonominin ikinci çeyrekte büyüme göstermeyeceği yönündeydi. Bu yılın ikinci çeyreğinde hizmetler sektöründeki büyüme yüzde 0,1 ve üretim sektöründe yüzde 0,7 oldu. Yılın ilk çeyreğindeki ekonomik büyüme yüzde 0,1 olmuş, İngiliz ekonomisi geçen yılın ikinci çeyreğinde de yüzde 0,1 büyümüştü. ONS Ekonomik İstatistikler Direktörü Darren Morgan, büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, ekonominin haziranda güçlü bir toparlanma gösterdiğini, yayınlar, araç satışları ve yasal hizmetler gibi farklı sektörlerdeki performansın büyümeyi desteklediğini belirtti. Morgan, ikinci çeyrekte ise ekonomideki büyümenin daha düşük seviyede olduğunu kaydetti. İngiliz Maliye Bakanı Jeremy Hunt, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, "İngiliz ekonomisi dirençli. Dünya zorlu bir yolda, ancak IMF gelecek yıllarda bizim Fransa, Almanya ve İtalya'dan daha hızlı büyüyeceğimizi söylüyor. Güçlü bir ekonominin temellerini atıyoruz ve enflasyonu düşürdüğümüzde, bunun meyvelerini alacağız." ifadelerini kullandı.

Çeyrek altın ve gram altın fiyatları bugün ne kadar oldu? 11 Ağustos 2023 güncel çeyrek altın, ons altın ve gram altın fiyatları...Çeyrek altın fiyatlarında son durum... Altın fiyatları, ABD'de beklentilerin altında artış gösteren enflasyon verisinin ardından dolar ve tahvil getirileri yüksek seyrederken bir ayın dip seviyesine yakın seyretti. Altın, yedi haftanın en kötü haftalık performansını kaydetmeye hazırlanıyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1917 dolar seviyesinde işlem görüyor. Altının gram fiyatı 1667 lira, çeyrek altın 2 bin 740 liradan, cumhuriyet altını 11 bin 56 liradan satılıyor.ABD'de açıklanan enflasyonun yıllık bazda beklentilerin altında gelmesi sonrasında Fed'in para politikasına ilişkin belirsizliklerin azalması varlık fiyatları üzerinde etkili oluyor. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda ise yüzde 3,2 ile piyasa beklentilerinin altında arttı. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı da 5 Ağustos ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 21 bin kişi artışla 248 bine yükseldi. Söz konusu verinin ardından ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine yönelik beklentiler de güç kazanırken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in eylülde politika faizini sabit bırakma ihtimali yüzde 89 seviyesinde bulunuyor. "DAHA FAZLA SIKILAŞTIRMADAN KAÇINABİLİR" Analistler, piyasa beklentilerinin altında gelen enflasyon verisi ile artan işsizlik maaşı başvurularının Fed'in para politikasını daha fazla sıkılaştırmaktan kaçınabileceğine dair tahminleri güçlendirdiğini ifade etti. Fed'in politikalarının olumlu etkilerini gösterdiğini belirten analistler, bundan sonraki veri akışının bankanın politikaları için daha fazla ipucu verebileceğini söyledi. Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, TÜFE verilerinin büyük ölçüde beklendiği gibi geldiğine işaret ederek, çekirdek enflasyonu düşürmeye kararlı olduklarını vurguladı. Eylüldeki Fed toplantısına kadar birçok verinin daha açıklanacağını dile getiren Daly, faizi sabit bırakmanın konuşulması için enflasyonun yönünün tamamen aşağı doğru olduğunu görmek istediklerini kaydetti. Öte yandan ülkede federal hükümetinin bütçe açığı temmuzda 221 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.ÇEYREK ALTINÇeyrek altın ziynet takı grubunun en küçük üyesidir. Halk arasında küçük altın olarak adlandırılmaktadır. ÇEYREK ALTIN KAÇ GRAMDIR? Altınlar ağırlıklarına göre değer kazanırlar. Çeyrek altın 18 mm kalınlığında ve 22 ayardır. Çeyrek altın 1,75 gram ağırlığındadır. Bir çeyrek altındaki has altın ağırlığı ise 1,635 gram olarak hesaplanmıştır. KULPLU ÇEYREK ALTINLAR DAHA MI PAHALIDIR? Çeyrek altın gerek takı, gerek ziynet eşyası, gerek yatırım aracı olarak kullanılmıştır. Hediyelik olarak nitelendirilen çeyrek altınlar kulplu olur. Yatırım amaçlı tercih edilen çeyrek altınlar ise kulpsuz olmaktadır. Çeyrek altının has altın içeriği kulplarında yer almaz. Çeyrek altındaki kulplar altın değildir.

Dolar - euro kaç TL? 11 Ağustos 2023 dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada döviz kurlarında, dolar ve euro alış satış fiyatlarında son durum...Dolar, haftanın son işlem gününde 27 TL'nin üzerinde kalmaya devam ediyor. Bankalararası piyasada dolar/TL 27,06, euro/TL 29,76 seviyesinde hareket ediyor. ABD'de açıklanan enflasyonun yıllık bazda beklentilerin altında gelmesi sonrasında Fed'in para politikasına ilişkin belirsizliklerin azalması varlık fiyatları üzerinde etkili oluyor. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda ise yüzde 3,2 ile piyasa beklentilerinin altında arttı. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı da 5 Ağustos ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 21 bin kişi artışla 248 bine yükseldi. Söz konusu verinin ardından ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine yönelik beklentiler de güç kazanırken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in eylülde politika faizini sabit bırakma ihtimali yüzde 89 seviyesinde bulunuyor."DAHA FAZLA SIKILAŞTIRMADAN KAÇINABİLİR" Analistler, piyasa beklentilerinin altında gelen enflasyon verisi ile artan işsizlik maaşı başvurularının Fed'in para politikasını daha fazla sıkılaştırmaktan kaçınabileceğine dair tahminleri güçlendirdiğini ifade etti. Fed'in politikalarının olumlu etkilerini gösterdiğini belirten analistler, bundan sonraki veri akışının bankanın politikaları için daha fazla ipucu verebileceğini söyledi. Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, TÜFE verilerinin büyük ölçüde beklendiği gibi geldiğine işaret ederek, çekirdek enflasyonu düşürmeye kararlı olduklarını vurguladı. Eylüldeki Fed toplantısına kadar birçok verinin daha açıklanacağını dile getiren Daly, faizi sabit bırakmanın konuşulması için enflasyonun yönünün tamamen aşağı doğru olduğunu görmek istediklerini kaydetti. Öte yandan ülkede federal hükümetinin bütçe açığı temmuzda 221 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte brent petrol fiyatlarında dalganlanma sürerken, benzin ve motorin fiyatları da indirim ve zam haberleriyle değişkenlik gösteriyor. Bugün akaryakıt litre fiyatlarında indirim ya da zam var mı? 11 Ağustos 2023 benzin motorin (mazot) fiyatları ne kadar, güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? Benzin litre fiyatı ve motorin litre fiyatı kaç para, dizel yakıt ne kadar oldu?Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor. BENZİN VE MOTORİNDE ZAM YA DA İNDİRİM VAR MI? Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorine 1,80 TL zam geldi. Zam pompa fiyatlarına yansıdı. Benzin grubunda herhangi bir zam ya da indirim haberi bulunmuyor. Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul'da motorinin litresi 38.31 liradan satılıyor. Benzinin litresi ise ortalama 36.13 liradan satılıyor. AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR? Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı için geri sayım başladı. Özellikle altın, dolar ve borsa yatırımcıları, Para Politikası Kurulu'nun (PPK) ağustos ayında gerçekleştireceği toplantıya odaklandı. Peki, Merkez Bankası (MB) faiz kararı ne zaman, ayın kaçında açıklanacak? İşte ağustos ayı PPK toplantısı tarihi...Yıllık Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı takvimi kamuoyuyla paylaşılmıştı.Takvime göre, ağustos ayı Merkez Bankası faiz kararı 24 Ağustos 2023 Perşembe günü saat 14.00’te açıklanacak.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), Suudi Arabistan'ın üretim kesintilerinin petrol fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturduğuna işaret ederek, bu yıl ve gelecek yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini yükseltti.ABD petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti. EIA'nın "Ağustos 2023 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) en büyük üreticisi Suudi Arabistan'ın ham petrol üretimine yönelik gönüllü kesintiyi eylül ayını kapsayacak şekilde uzatma kararı ve yılın ikinci yarısında küresel petrol talebinde beklenen artışın fiyat hareketlerinde etkili olacağı tahmin ediliyor. Artan küresel petrol talebine rağmen Suudi Arabistan'ın üretim kesintilerinin küresel petrol stoklarının düşmesine neden olacağı ve bu durumun yıl sonuna kadar petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturacağı öngörülüyor. Bu yılın ilk yarısında günlük ortalama 600 bin varil artan küresel petrol stoklarının, yılın ikinci yarısında günlük ortalama 400 bin varil gerileyeceği tahmin ediliyor. Gelecek yıl ise küresel stoklarda kısıtlı bir artış öngörülüyor. Bu çerçevede, Brent türü ham petrolün varil fiyatının yıl sonuna kadar 82,62 dolara yükselmesi bekleniyor. Bu rakam bir önceki raporda 79,54 dolar olarak tahmin edilmişti. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün ortalama varil fiyatının da 77,79 dolar olacağı öngörülüyor. Söz konusu rakam, geçen ay 74,61 dolar olarak öngörülmüştü. Gelecek yıl ise Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının 86,48 dolar, WTI türü ham petrolün ortalama varil fiyatının ise 81,48 dolar olması bekleniyor. GÜNLÜK HAM PETROL ÜRETİMİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR ABD'de günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl yaklaşık 12 milyon 800 bin varil olması bekleniyor. Geçen yıl bu rakam yaklaşık 11 milyon 890 bin varil olarak kayıtlara geçmişti. Üretimin 2024'te 13 milyon 9 bin varile çıkacağı hesaplanıyor. Küresel petrol arzının bu yıl günlük 101 milyon 300 bin varil, gelecek yıl da 103 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. Söz konusu artışın daha çok ABD, Kanada, Brezilya ve Rusya olmak üzere OPEC dışı ülkeler kaynaklı olacağı değerlendiriliyor. OPEC ülkelerinde ise ham petrol üretiminin bu yıl günlük 28,1 milyon varile, gelecek yıl ise günlük 28,5 milyon varile çıkması bekleniyor. Öte yandan, küresel petrol talebinin bu yıl günlük 101,2 milyon varil, gelecek yıl 102,8 milyon varil olacağı öngörülüyor. Tüketimdeki artışta en büyük payın Asya, Orta Doğu ve Afrika olmak üzere OECD dışı ülkeler kaynaklı olacağı tahmin ediliyor.
Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerine çevrilmişti. Piyasaların yakından takip ettiği ABD enflasyon verisi açıklandı. ABD enflasyon verileri özellikle altın, dolar, borsa ve kripto para yatırımcıları tarafından yakından takip ediliyor. Peki, ABD enflasyon verileri ne zaman, saat kaçta açıklanacak?ABD'de pay piyasaları geçen hafta satış ağırlıklı bir seyir izlerken, temmuz ayı enflasyon verileri yatırımcıların odağına yerleşmişti. Ülkede yumuşak iniş senaryoları güç kazanmaya devam etse de başta enflasyonunun gidişatı olmak üzere belirsizliklerin varlığını koruması piyasaların yön bulmasını zorlaştırıyor.Temmuz ayında TÜFE yüzde 0,2 ile beklentilere paralel artış kaydederken, yıllık TÜFE yüzde 3,2 oldu. Yılılk enflasyonun yüzde 3,3 olması bekleniyordu.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte brent petrol fiyatlarında dalganlanma sürerken, benzin ve motorin fiyatları da indirim ve zam haberleriyle değişkenlik gösteriyor. Bugün akaryakıt litre fiyatlarında indirim ya da zam var mı? 10 Ağustos 2023 benzin motorin (mazot) fiyatları ne kadar, güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? Benzin litre fiyatı ve motorin litre fiyatı kaç para, dizel yakıt ne kadar oldu?Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor. BENZİN VE MOTORİNDE ZAM YA DA İNDİRİM VAR MI? 11 Ağustos 2023 Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere motorin grubunda 1,80 TL'lik fiyat artışı gerçekleşti. Benzin grubunda herhangi bir zam ya da indirim haberi bulunmuyor. Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul'da motorin litre fiyatı 36.51 liradan satılıyor. Benzinin litresi ise ortalama 36.13 liradan satılıyor. AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR? Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam rezervleri 4 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 817 milyon dolar artarak 115 milyar 591 milyon dolara ulaşırken, yükseliş eğilimi üst üste 8'inci haftaya taşındı.TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 4 Ağustos itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 1 milyar 880 milyon dolar artışla 74 milyar 229 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 28 Temmuz'da 72 milyar 349 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Söz konusu dönemde altın rezervleri 63 milyon dolar azalarak 41 milyar 425 milyon dolardan, 41 milyar 362 milyon dolara geriledi. Böylece Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 4 Ağustos haftasında bir önceki haftaya kıyasla 1 milyar 817 milyon dolar artışla 113 milyar 774 milyon dolardan 115 milyar 591 milyon dolara yükseldi. Rezervlerdeki yukarı yönlü eğilim üst üste 8'inci haftaya taşınırken, son iki ayda rezervlerdeki artış 17,1 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde net rezervler de 20,1 milyar dolar yükselişle 15,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Analistler, rezerv artışlarının, Kur Korumalı Mevduatların (KKM) dönüşlerinin rekor seviyede olduğu ağustos ayında da devam etmesine dikkati çekerek, ekonomi yönetimi tarafından seçim sonrası atılan adımların söz konusu seyirde etkili olduğunu ifade etti.
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar geçen hafta itibarıyla 3 trilyon 282 milyar TL'ye çıktı.KKM hesaplarında yükseliş devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), verilerine göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 4 Ağustos'la biten haftada 3 trilyon 282 milyar 371 milyon lirayla yeni zirveyi gördü. Böylece bir haftada KKM hesaplara 149 milyar 903 milyon liralık giriş yapıldı. KKM'de zorunlu karşılık oranı 21 Temmuz'da yüzde 15'e çıkarılmıştı. Daha önce zorunlu karşılık oranı yüzde 8 olarak uygulanıyordu.Ancak zorunlu karşılık düzenlemesine karşın KKM hesaplarına girişin devam ettiği görülüyor.

Dünyada 56 milyon kişi saç dökülmesiyle mücadele ederken, TÜRSAB saç ekimi için ülkemizi ziyaret eden hastaların 2023 sonuna kadar geçen yıla kıyasla yüzde 20 civarında artmasını beklediklerini duyurdu. Yurt içi ve dışından pek çok hastaya saç ekimi konusunda hizmet veren Art of Med Clinic’in Kurucusu Sadberk Karaduman ise saç ekimi sektörünün dinamiklerini paylaşırken, ülkemizde en çok talep gören saç ekimi tedavi yöntemlerini açıkladı.Ülkemiz, sağlık turizminde dünyanın merkezinde konumlanırken, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye’ye gelen sağlık turistlerinin sayısının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 artışla 2023 sonunda 1,8 milyonu aşacağını öngördüğünü açıkladı. Ayrıca, saç ekimi için ülkemizi ziyaret edenlerin sayısında da yıl sonuna kadar 2022’ye kıyasla yüzde 20 civarında artış beklediklerini duyurdu. Yurt içi ve dışından pek çok hastaya saç ekimi alanında hizmet veren Art of Med Clinic’in Kurucusu Sadberk Karaduman ise saç ekimi sektörünün dinamiklerini, ülkemizde en çok talep edilen saç ekimi tedavi yöntemlerini paylaştı. Bu saç ekimi tedavisinde daha dolgun bir saç görünümü elde etmek için vücut dokularındaki hücreler kullanılıyor. Son teknolojiyle uygulanan bu yöntemde hasta ağrı hissetmiyor. İyileşme süresi daha kısa olan tedavide, saç ekilen bölgelerde dikiş uygulanmaması da hastanın günlük yaşamına kolay bir şekilde devam etmesini sağlıyor. Doğal saç çizgileri korunarak restore edilebiliyor.

Avrupa'da doğalgaz fiyatları, Avustralya'daki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesislerinde çalışanların greve gitme olasılığının yarattığı arz endişeleriyle dalgalı seyir izliyor.Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de, eylül vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı dün 39,8 eurodan kapandı. Bugün açılışın ardından megavatsaat başına 42,3 euroya kadar yükselen fiyatlar, 38 euro seviyesinden işlem gördü. Fiyatlardaki artış dün gün içinde yüzde 30'u buldu. Gaz fiyatları, Avustralya'da Chevron and Woodside Energy Group şirketlerine ait büyük LNG tesisinde çalışanların greve gitme ihtimaliyle keskin yükseliş gösterdi. Avustralya'nın toplam LNG ihracat kapasitesinin yarısını aksatma olasılığı taşıyan grevler, Asya'daki tüketicilerin LNG tedariki için farklı satıcılara yönlenmesine ve tedarikte Avrupa ile rekabetin artmasına yol açabilir.AVUSTRALYA NEDEN ETKİLEDİ? Avustralya'nın Avrupa'ya doğrudan LNG tedariki kısıtlı olsa da Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından kıtaya Rus gazı arzının büyük ölçüde azalmış olması Avrupa'nın LNG ithalat bağımlılığını artırdı. Bu nedenle, küresel LNG piyasalarında oluşan arz endişeleri, Avrupa'daki gaz fiyatlarını doğrudan etkiliyor ve mevcut riskler, fiyatlarda dalgalanmaya yol açıyor. Avrupa'ya gaz tedarik eden Norveç'in boru hatlarında bu ay sonuna doğru planlanan bakım çalışmaları da gaz tedarikini azaltacağından fiyatlardaki oynaklığı destekliyor. Alman enerji şirketi E.ON Üst Yöneticisi (CEO) Leonhard Birnbaum da dün yaptığı açıklamada, Avrupa'nın Rusya'dan doğalgaz ithalatının hızla düştüğünü, bu durumun Avrupa piyasasını yapısal olarak değiştirdiğini ve bu nedenle toptan enerji piyasalarındaki fiyatların yakın gelecekte yüksek kalacağını belirtmişti. Birnbaum, kıtada enerji krizinin henüz sona ermediği uyarısında bulunmuştu.

Ekonomide atılacak yeni adımlar ve yol haritası dikkatle takip ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024'ün ikinci yarısından itibaren rüzgarın Türkiye'den yana eseceğini söyledi. Şimşek, yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin yüksek olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, vergi artışlarının bir kerelik yapılan düzenleme olduğunu vurguladı.Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yeni Şafak gazetesine verdiği röportajda ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Küresel ekonomik gelişmelerin şu anda Türkiye aleyhine olduğunu belirten Şimşek, bunun gelecek yılın ikinci yarısından itibaren destekleyici tarafa döneceğini söyledi. Şimşek, "2024'te rüzgar bizden yana esecek." ifadesini kullandı. Şimşek, o tarihte dünyada faiz indirimlerinin konuşulmaya başlanacağını, Türkiye'nin de uzun bir yapısal reform programında olacağını kaydetti. "JP MORGAN TOPLANTISINA İLGİ ÇOK BÜYÜKTÜ" Bakan Şimşek'in gündeminde geçen hafta İstanbul'da düzenlenen yatırımcı toplantısı da vardı. Şimşek toplantıya ilişkin şunları kaydetti: "JP Morgan ev sahipliğinde yaptığımız toplantıyta ilgi çok büyüktü. Avrupa'dan fon yöneticileri bu tür etkinliklere genellikle ağustosta katılmaz. İşlerin yavaşladığı bir aydır. İlgi çok büyük çünkü uzun bir süre sonra Türkiye'de bir dezenflasyon programı, kalıcı bir şekilde enflasyonu kontrol altına alma, cari açığı kontrol altına alma programı var.""KÖRFEZ'DEN KAYNAK AKIŞI OLACAK" Şimşek, Körfez ülkeleri ile yapılan anlaşmalara değindi. Bu ülkelerle çok verimli bir diyaloğun olduğunu vurgulayan Şimşek "Körfez'den yatırımların bir kısmı bu sene içerisinde başlamak üzere bir kaynak akışına dönüşecek. Bu kaynaklar hızlı bir şekilde Türkiye'ye kazandırılabilecek kaynaklar." dedi. "VERGİ ARTIŞLARI TEKRARLANMAYACAK" Şimşek vergi düzenlemeleriyle ilgili önemli mesajlar da verdi. Vergi artışlarının enflasyonu artırıcı etki yaptığını belirten Şimşek, "Ama bu bir daha tekrarlanmayacak. Bir kerelik yaptığımız bir düzenleme." diye konuştu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin ortodoks politikalara devam etmesi ve dengesizliklerin giderilmesiyle not artışı olabileceği açıklaması yaptı. Moody's, Türkiye'nin kredi notunu son 10 yılda 6 basamak düşürdü. İşte Moody's'in Türkiye'ye yönelik not adımları...Moody's, Türkiye'yi yönelik yayımladığı analizde kredi notunda artış olabileceğine dikkat çekti. Ülkenin ekonomik görümünün durağan olduğu ve dengeli riskleri yansıttığı kaydedilen analizde, "Ortodoks politikalara geçiş sürdürülürse ve makro dengesizliklerde düzenli bir azalmaya yol açarsa, görünüm pozitife dönebilir ve not yükseltilebilir." değerlendirmesi yapıldı. Peki Türkiye'nin Moody's karnesi nasıl? Moody's, 2013 yılında Türkiye'nin notunu "yatırım yapılabilir" seviyesine çıkarmıştı. Bu Türkiye tarihindeki en yüksek not oılarak kayıtlara geçti."BAA3" olan not seviyesi 10 yılda 6 basamak inerek "spekülatif" düzeye düştü. İLK NOT İNDİRİMİ 2016'DA Moody's ilk not indirimini 2016'da yaptı. Not indirimiyle birlikte "yatırım yapılabilir" seviyeden inildi. Kuruluşun Türkiye'ye yönelik son not indirimi ise Ağustos 2022'de gerçekleştirdi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), yılın ilk yarısında 27 bin işletmeye yaklaşık 1 milyar 900 milyon lira destek ödemesi yaptı. deprem bölgesindeki 11 ilde faaliyet gösteren 4 bin 354 işletmeye yaklaşık 400 milyon lira destek sağlandı.KOSGEB, KOBİ'lerin sanayideki entegrasyonunu ekonomik gelişmelere uygun şekilde gerçekleştirmek, ihracattaki paylarını artırmak, AR-GE, yenilik, işbirliği faaliyetlerini desteklemek, girişimcilik kültürünü geliştirmek amacıyla destek ve hizmetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda, ocak-haziran döneminde 27 bin işletmeye yaklaşık 1 milyar 900 milyon lira destek ödemesi yapıldı. Bu desteğin 1 milyar 242 milyon lirası geri ödemesiz, 637 milyon lirası geri ödemeli olarak sağlandı. Listede girişimci destekleri başı çekti. Bu alanda 8 bin 282 geleneksel girişimciye 71 milyon lira, 4 bin 914 ileri girişimciye 278 milyon lira geri ödemesiz destek sağlandı. Bu dönemde tekstil ürünleri imalatı alanında verilen destekler ilk sırada yer aldı. Söz konusu alanı diş laboratuvarlarının faaliyetleri (protez diş, metal kuron imalatı gibi) ve bilgisayar programlama faaliyetleri izledi. KOSGEB, yılın ilk yarısında girişimcilere verdiği eğitimleri de sürdürdü. Başkanlık, "Online Girişimcilik Eğitimleri" kapsamında 64 bin 345 kişiye "Geleneksel Girişimci Eğitimi" ve 34 bin 507 kişiye "İleri Girişimci Eğitimi" verdi. DEPREM SONRASI DESTEKLER Öte yandan, KOSGEB, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ağır hasarlı, yıkılmış ya da yıkılacak işletmelere, daha önce girişimcilik desteklerinden yararlanıp yararlanmamalarına bakmaksızın destek üst limitlerini iki kat artırarak uygulamaya başladı. AR-GE, ÜR-GE ve İnovasyon Destek Programı ile 1059 işletmeye 143,5 milyon lira destek sağlanırken bunun 13,3 milyon lirası deprem bölgesindeki 95 KOBİ'ye verildi. Stratejik Ürün Destek Programı kapsamında da 14 işletmeye 6,5 milyon lira destek sağlandı. TEKNOYATIRIM Destek Programı'nda, 41 işletmeye 26 milyon lira destek sunulurken bunun 2,5 milyon lirası deprem bölgesindeki bir işletmeye aktarıldı. İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında 6 bin 198 işletmeye 165 milyon 700 bin lira destek verildi. Bu programın altında deprem bölgesi için de Afet Dönemi İşletme Desteği ile deprem bölgesindeki 214 işletmeye 15,5 milyon lira, Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği ile 34 işletmeye 4,6 milyon lira ödeme yapıldı. Deprem bölgesi özelinde, Acil Destek Kredisi Programı kapsamında, 4 bin 323 işletmeye, bankalardan toplam 1,47 milyar lira tutarında sıfır kar payı ve faizli kredi kullandırıldı. Bu kredilerin 351 milyon liralık kar payı, faiz tutarı KOSGEB tarafından karşılandı. Girişimci işletmeler özelinde ise KOBİ Finansman Destek Programı kapsamında 700 işletmenin bankalardan kullandığı 57 milyon lira tutarındaki kredinin 3,5 milyon liralık kar payı ve faiz tutarı KOSGEB tarafından verildi. KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında yılın ilk yarısında 1011 işletmeye 544 milyon lira destek ödemesi yapıldı. Depremden etkilenen 11 ilde yer alan 294 proje için ise 156,3 milyon lira destek ödemesi gerçekleştirildi. Böylelikle söz konusu dönemde deprem bölgesindeki 11 ilde, 4 bin 354 işletmeye 399 milyon 938 bin lira destek sağlanmış oldu.

Türkiye'den ocak-temmuz döneminde yapılan bal ihracatının tutarı 19 milyon 13 bin 292 dolara ulaştı.Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye'den 7 ayda 47 ülke, özerk ve serbest bölgeye bal satıldığını söyledi. Gürdoğan, bu dönemde 5 bin 846 ton bal ihracatından 19 milyon 13 bin 292 dolar gelir sağlandığını belirterek, "ABD, Almanya ve İsrail en fazla dış satım yapılan 3 ülke oldu. ABD'ye 8 milyon 240 bin 1 dolarlık, Almanya'ya 2 milyon 558 bin 383 dolarlık ve İsrail'e de 2 milyon 190 bin 606 dolarlık bal ihraç edildi." dedi. Bal ihracatında ülke çeşitliliğine dikkati çeken Gürdoğan, geçen yılın aynı döneminden farklı olarak Hırvatistan, Çin Halk Cumhuriyeti, İsveç, Özbekistan ve Kamerun'a da bu dönemde bal satıldığını bildirdi. Gürdoğan, bal ihracatında geçen aylarda bir kısım firmadan kaynaklı hatalar nedeniyle iptaller yaşandığını belirterek, ilerleyen günlerde bal ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu ifade etti. Bal ihracatını artırmayı hedeflediklerini söyleyen Gürdoğan, "Bal ihracatımızı, ürün çeşitliliği, organik ürün, coğrafi işaretli ürün ve markalı ürün ihracatı ile özellikle Avrupa ülkeleri, Japonya ve ABD pazarında artırabileceğimize inanıyoruz." diye konuştu.

İnşaat maliyet endeksi haziranda aylık bazda yüzde 4,43, yıllık bazda yüzde 49,32 artış kaydetti. İnşaat maliyetinde aylık bazda artış ocaktan bu yana en yüksek düzeye çıktı.Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, endeks haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 4,43, yıllık yüzde 49,32 yükseldi. İnşaat maliyetindeki aylık artış ocak ayından bu yana en yüksek düzeye çıktı. Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 15,32 artan inşaat maliyeti şubatta yüzde 2,08, martta yüzde 2,16, nisanda yüzde 1,03 ve mayıs ayında yüzde 0,54 artmıştı. Aylık bazda malzeme endeksi yüzde 5,81, işçilik endeksi yüzde 0,86 arttı. Yıllık bazda malzeme endeksi yüzde 35,67, işçilik endeksi yüzde 105,11 artış gösterdi. Bina inşaatı maliyet endeksi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 3,83, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 51,80 yükseliş kaydetti. Haziranda, bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 5,04, işçilik endeksi yüzde 0,80 arttı. Binalarda geçen yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 37,95, işçilik endeksi yüzde 105,53 yükseldi. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksinde, haziranda bir önceki aya göre yüzde 6,45, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,69 artış görüldü. Söz konusu yapılarda bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 8,33, işçilik endeksi yüzde 1,05 arttı. Geçen yılın aynı ayına göre ise malzeme endeksi yüzde 28,91, işçilik endeksi yüzde 103,57 yükseliş kaydetti.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 arttı. Sanayi üretimi böylece 6 Şubat depremleri sonrası en hızlı artışı kaydetti.Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 arttığını açıkladı.Sanayi üretimi Türkiye'yi sarsan 6 Şubat depremlerinden bu yana en yüksek artışı kaydetti. Sanayi üretimi şubatta yüzde 8,2 gerilerken, martta yüzde 0,4 artmış, nisanda yüzde 1,2 düşüş kaydetmişti. Mayıs ayında toparlanan sanayi üretimi yüzde 0,2 artmıştı.Haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,6 azaldı. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,1 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,4 azaldı.

Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulunun bu ay yapılan toplantısında, tüketici davranışlarını manipüle ettiği belirlenen ve dünyada "dark (commercial) patterns" olarak bilinen "karanlık ticari tasarımlar"ın yer aldığını ifade etti.Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Reklam Kurulu, 8 Ağustos'ta toplandı. Toplantıda, vatandaşları mağdur edici ticari fiiller, yanıltıcı reklamlar ve haksız rekabete sebebiyet veren uygulamalar inceledi. Kurulda görüşülen 139 dosyadan 117'si mevzuata aykırı bulunurken söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma cezasının yanı sıra 8 milyon 51 bin 345 lira idari para cezası uygulanmasına ve 6 dosya için erişim engeli tedbiri konulmasına karar verildi. Kurul, yılın 8 ayında 1392 dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulundu. Aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 1226 dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra 51 milyon 909 bin 874 lira idari para cezası uygulanması ve 36 dosyada erişimin engellenmesi kararlaştırıldı. 'KARANLIK TİCARİ TASARIMLAR' İNCELENDİ Kurul toplantısının ana odağını "karanlık ticari tasarımlar" oluşturdu. Son zamanlarda dijital pazarların yükselişiyle dünyada "dark (commercial) patterns" adıyla bilinen ve Türkiye'de "karanlık ticari tasarımlar" olarak anılan ticari uygulamaların, tüketicilerin ekonomik davranış biçimlerini önemli ölçüde bozacak şekilde ortaya çıktığı görüldü. Bu doğrultuda, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle karanlık tasarımlara ilişkin düzenlemeler uygulamaya konuldu. İnternet başta olmak üzere dijital ortamlarda tüketicilerin karar verme, seçim yapma iradesini olumsuz etkileyen manipülatif ara yüz tasarımları, seçenekler ya da ifadeler gibi araçlarla yöntemler kullanmanın dürüstlük kurallarına aykırılık teşkil ettiği ve "haksız ticari uygulama" olduğu benimsendi. Bu kapsamda, Reklam Kurulunun dijital ortamlarda tüketicilerin karar verme veya seçim yapma iradesini olumsuz etkilemeye yönelik, önceden seçili opsiyonların tüketicilere sunulması, tüketicileri belirli tercihlere yönlendirmek için diğer seçeneklerin zorlaştırılması gibi uygulamalarda bulunan firmalar hakkında yaptırımlar uygulandı. Toplantı içeriğinde, kamu kurumu olduğu izlenimi vererek finansal okuryazarlığı düşük tüketicilerin tecrübe ve bilgi eksikliklerinin istismar edilmesi sonucu mağduriyetlerine neden olabilecek muhatap hakkında tedbiren durdurma ve erişimin engellenmesi kararı alındı. Bakanlıkça, manipülatif uygulamalar sebebiyle haksız rekabete yol açan, ticaret etiğine aykırı ve mağduriyet oluşturabilecek durumlardan tüketiciler ayrıştırılarak, tercihlerinin şeffaf ve doğru bilgi akışı çerçevesinde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

SON DAKİKA HABERİ: İşsizlik oranı haziran ayında 0,1 puan artışla yüzde 9,6 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısı 3,3 milyonun üzerinde.Son dakika haberi! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. İşsizlik oranı hazıranda 0,1 puan artarak yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,8, kadınlarda yüzde 13,2 oldu. İşsiz sayısı haziranda bir önceki aya göre 2 bin kişi artarak 3 milyon 337 bin kişi oldu.GENÇ NÜFUSTA İŞSİZLİK YÜZDE 18,6 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,2 puanlık artışla yüzde 18,6 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 15,4, kadınlarda ise yüzde 24,2 olarak belirlendi. İSTİHDAM 31,3 MİLYONA GERİLEDİİstihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 363 bin kişi azalarak 31 milyon 291 bin kişi, istihdam oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 47,8 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,2, kadınlarda yüzde 30,8 olarak gerçekleşti. İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI AZALDIİşgücü bir önceki aya göre 359 bin kişi azalarak 34 milyon 629 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 52,9'a geriledi. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70,7, kadınlarda yüzde 35,5 oldu.Haftalık ortalama fiili çalışma süresi haziran ayında bir önceki aya göre 0,7 saat artarak 44,6 saat olarak gerçekleşti.

Brent petrol kaç dolar? Brent petrol fiyatı en son ne kadar oldu? Uluslararası piyasada petrol fiyatlarında son durum.Brent petrol kaç dolar? Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 87,81 dolardan işlem görüyor. Dün günü 87,55 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, kapanışa göre yüzde 0,3 artışla 87,81 dolar oldu. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 84,66 dolardan alıcı buldu. Fiyatlardaki kısmi artışta OPEC+ kesintileri ile küresel petrol arzında düşüş beklentisi ve Çin'de ekonominin hareketlendirilmesi için teşvik ve desteklerin devam edeceği haberleri etkili oldu. Petrol piyasaları küresel arz daralmasına odaklandı. Suudi Arabistan ve Rusya'daki üretim kesintilerinin etkisinin hissedilmeye başlanmasıyla yılın ikinci yarısında ham petrol arzının önemli ölçüde azalacağı öngörülüyor. Üretim kesintilerinin yol açtığı arz endişeleri fiyatları yukarı yönlü destekliyor. Öte yandan, ABD'de petrol talebinin düştüğüne ilişkin veriler fiyatların artışını kısıtlıyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 5 milyon 900 bin varil artarak 445 milyon 600 bin varil olduğunu açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 4 milyon varil artacağı yönündeydi. Brent petrolde teknik olarak 88,04 ile 88,28 dolar aralığının direnç, 87,32 ile 87,20 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor. BRENT PETROL NEDİR? Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Çıkaran şirket Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilmiş olup, içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent Petrol’ün işlenmesi daha kolay olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar. Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır. Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, yeni ekonomi ekibinin, para ve maliye politikasının yönünü kademeli olarak düzeltmeye başladığını belirtti. Kuruluşun analizinde ortodoks politikaların sürmesi ve dengesizliklerin azalmasıyla görünümün pozitife dönebileceği ve not artışı olabileceği kaydedildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kurala dayalı, uluslararası normlara uygun politikaları uygulama konusunda kararlı olduklarını söyledi.Moody's, Türkiye ekonomisine yönelik yıllık analizini yayımladı. Moody's'in analizinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 yıllık bir dönem için yeniden seçildiği anımsatılarak, yeni hükümetin enflasyonu düşürmenin ve ülkenin cari açığını azaltmanın dahil olduğu daha ortodoks ekonomi politikalarına dönüş sözü verdiğine işaret edildi. Analizde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) politika faiz oranlarını yükselttiği ve geçen yıl uygulanan ve bankaların çekirdek kararlılığına zarar veren birçok bozucu makroihtiyati tedbiri kademeli olarak kaldırdığı belirtildi. Türk lirasının piyasa kaynaklı değer kaybının, ihracatçıların rekabet gücünü geri kazanmasına yardımcı olurken, TCMB'nin de döviz rezervlerini geri kazanmasına imkan sağladığı vurgulanan analizde, hükümetin depremin ardından yeniden inşa çalışmaları ve seçim harcamalarından kaynaklanan mali bozulmayı vergiler yoluyla düzeltmeye başladığı belirtildi. "GÖRÜNÜM POZİTİFE DÖNEBİLİR, NOT YÜKSELEBİLİR" Analizde, Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlere kadar para politikası sıkılaştırmasının kademeli bir şekilde devam etmesinin beklendiği ifade edilerek, bunun da enflasyonun gelecek aylarda yüksek seviyede kalacağına işaret ettiği bildirildi. Ülkenin ekonomik görümünün durağan olduğu ve dengeli riskleri yansıttığı kaydedilen analizde, "Ortodoks politikalara geçiş sürdürülürse ve makro dengesizliklerde düzenli bir azalmaya yol açarsa, görünüm pozitife dönebilir ve not yükseltilebilir." değerlendirmesi yapıldı. Analizde, ekonomik büyümenin siyasi olarak kabul edilebilir seviyeden daha keskin bir şekilde yavaşlaması durumunda, başka bir politika değişikliği riskinin öneminin sürdüğüne işaret edilerek, ortodoks politikalara geçişin kısa ömürlü olması ve daha fazla makroekonomik stresin ortaya çıkması halinde görünümün negatife çevrilebileceği ifade edildi. "FAİZ ORANLARININ DAHA DA YÜKSELTİLMESİ MUHTEMEL" Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin ardından, Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan'ı atamasının ortodoks politikalara dönüşün sinyallerini verdiği vurgulanan analizde, Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığına da önceki hükümetlerde Kalkınma Bakanlığı yapmış ve ortodoks ekonomi politikalarını desteklediği bilinen Cevdet Yılmaz'ın atandığı anımsatıldı. Analizde, geçen ay sonunda da TCMB Başkan yardımcılıklarına ortodoks görüşlere sahip atamalar yapıldığına değinilerek, şu değerlendirmede bulunuldu: "Enflasyonu düşürmeyi, Türkiye'nin büyük dış dengesizliklerini azaltmayı ve mali disiplini sağlamaya kararlı olan yeni ekonomi ekibi, para ve maliye politikasının yönünü kademeli olarak düzeltmeye başladı. Daha ortodoks, kurallara dayalı ve öngörülebilir politika yapımına geçiş, kredi açısından olumlu ve beklediğimizden daha erken gerçekleşti." Büyümenin son çeyreklerde yavaşlamasına rağmen yerel seçimler öncesinde sağlamlığını koruyacağı belirtilen analizde, büyüme ivmesinin gelecek çeyreklerde, özellikle sıkılaşan finansal koşulların yansıması olarak, daha da yavaşlamasının beklendiği kaydedildi. Analizde, TCMB'nin iki toplantıda kademeli olarak politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 17,5'e çıkardığına ve bunu daha da yükseltmesinin muhtemel olduğuna işaret edilerek, maliye politikasının vergiler yoluyla sıkılaştırıldığı hatırlatıldı. Ülkedeki kredi büyümesi, ihracat, sanayi üretimi, işsizlik oranı gibi verilere de atıfta bulunulan analizde, gelecek yıl, ortodoks ekonomi politikalarının devam etmesi ve parasal sıkılaştırmanın hızlanması varsayımıyla Türkiye'nin yüzde 2,5 civarında büyümesinin tahmin edildiği kaydedildi. "TCMB TEMKİNLİ HAREKET ETTİ" Analizde, makroihtiyati tedbirlerin gevşetilmesinin olumlu olduğu ifade edilerek, uzun vadeli büyüme beklentilerinin de iyi olduğuna dikkat çekildi. Kamu borcunun GSYH'ye oranının bu yılın sonunda yüzde 32 olmasının beklendiği bildirilen analizde, bunun emsal ülkelerin borç oranlarına göre düşük bir seviye olduğu belirtildi. Analizde, Türkiye'nin borç ölçütlerinin kur şokuna karşı duyarlı, büyüme ve mali şoklara karşı da yüksek hassasiyete sahip olduğu ifade edildi. Türk bankalarının, daha ortodoks para politikasına dönüşten ve makroihtiyati tedbirlerin kaldırılmasından fayda sağlayacağının altı çizilen analizde, daha yüksek faiz oranlarının bankaların temel marjlarının geri kazanılmasına yardımcı olacağı vurgulandı. Analizde TCMB'nin kredi sıkılaştırıcı önlemlerinin kredi provizyonunun düşmesine yol açacağı bunun da bankaların gelir artışını sınırlayacağı kaydedilerek, Bankanın şimdiye kadar temkinli hareket ettiği ve piyasa işlevselliğini en çok bozan önlemlere odaklandığı değerlendirmesi yapıldı.ŞİMŞEK: KURULA DAYALI POLİTİKALARDA KARARLIYIZHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody's'in analizine ilişkin açıklama yaptı. Şimşek, sosyal medya hesabındaki mesajında şu ifadeleri kullandı: "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye’nin kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçmesinin ülke kredi görünümü ve notu açısından olumlu olduğu değerlendirmesi yaptı. Makro-finansal istikrarı sağlamak ve ülkemizin şoklara karşı dayanıklılığını artırmak için kurala dayalı, uluslararası normlara uygun politikaları uygulama konusunda kararlıyız. Bunun kredi notumuza yansıyacağına inanıyoruz."

ABD'nin ticari ham petrol stokları, geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklaşık 5 milyon 900 bin varil arttı.ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 5 milyon 900 bin varil artarak 445 milyon 600 bin varil olduğunu açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 4 milyon varil artacağı yönündeydi. Ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stokları ise yaklaşık 1 milyon varil artarak 348 milyon 800 bin varile yükseldi. Öte yandan, söz konusu dönemde ABD'nin benzin stokları 2 milyon 700 bin varil azalarak 216 milyon 400 bin varil oldu. PETROL ÜRETİMİ ARTTIABD'nin ham petrol ithalatı geçen hafta önceki haftaya göre günlük ortalama 14 bin varil artışla 6 milyon 682 bin varil oldu. Ham petrol ihracatı ise günlük ortalama 2 milyon 923 bin varil azalarak 2 milyon 360 bin varile geriledi. Ülkenin günlük ham petrol üretimi de 22-28 Temmuz haftasında 384 bin varil artışla 12 milyon 977 bin varil olarak kayıtlara geçti. EIA'nın "Temmuz 2023 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre, ABD'nin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl 12 milyon 560 bin varil, gelecek yıl ise 12 milyon 850 bin varil olması bekleniyor.

Çeyrek altın fiyatları bugün ne kadar oldu? 10 Ağustos 2023 güncel çeyrek altın, ons altın ve gram altın satış fiyatları...Çeyrek altın fiyatlarında son durum... Altın fiyatları bir ABD enflasyon verisinin ardından yükseldi.Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1921 dolardan 1929 dolara kadar yükseldi. Altının gram fiyatı, 1676 lira, çeyrek altın 2 bin 751 lira, cumhuriyet altını 11 bin 566 liradan satılıyor.ÇEKİRDEK ENFLASYON BEKLENTİLERİN ALTINDATemmuz ayında TÜFE yüzde 0,2 ile beklentilere paralel artış kaydederken, yıllık TÜFE yüzde 3,2 oldu. Yılılk enflasyonun yüzde 3,3 olması bekleniyordu. Enerji ve gıda kalemlerinin dışarıda tutulduğu çekirdek TÜFE de yüzde 0,2 ile beklentiler doğrultusunda arttı. Yıllık bazda çekirdek enflasyon yüzde 4,7 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Çekirdek TÜFE'nin yüzde 4,8 olması bekleniyordu. ÇEYREK ALTINÇeyrek altın ziynet takı grubunun en küçük üyesidir. Halk arasında küçük altın olarak adlandırılmaktadır. ÇEYREK ALTIN KAÇ GRAMDIR? Altınlar ağırlıklarına göre değer kazanırlar. Çeyrek altın 18 mm kalınlığında ve 22 ayardır. Çeyrek altın 1,75 gram ağırlığındadır. Bir çeyrek altındaki has altın ağırlığı ise 1,635 gram olarak hesaplanmıştır. KULPLU ÇEYREK ALTINLAR DAHA MI PAHALIDIR? Çeyrek altın gerek takı, gerek ziynet eşyası, gerek yatırım aracı olarak kullanılmıştır. Hediyelik olarak nitelendirilen çeyrek altınlar kulplu olur. Yatırım amaçlı tercih edilen çeyrek altınlar ise kulpsuz olmaktadır. Çeyrek altının has altın içeriği kulplarında yer almaz. Çeyrek altındaki kulplar altın değildir.
Dolar - euro kaç TL? 10 Ağustos 2023 Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada döviz kurlarında, dolar ve euro alış satış fiyatlarında son durum...Dolar, 27 TL'nin üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Bankalararası piyasada dolar/TL 27,04, euro/TL 29,77 civarında seyrediyor.ABD enflasyon verisinin ardından dolar endeksi düşüşe geçti. Endeks verinin ardından 102 seviyesinin altına geriledi.ÇEKİRDEK ENFLASYON BEKLENTİLERİN ALTINDA Temmuz ayında TÜFE yüzde 0,2 ile beklentilere paralel artış kaydederken, yıllık TÜFE yüzde 3,2 oldu. Yılılk enflasyonun yüzde 3,3 olması bekleniyordu. Enerji ve gıda kalemlerinin dışarıda tutulduğu çekirdek TÜFE de yüzde 0,2 ile beklentiler doğrultusunda arttı. Yıllık bazda çekirdek enflasyon yüzde 4,7 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Çekirdek TÜFE'nin yüzde 4,8 olması bekleniyordu.
Süper Lig'de mücadele eden Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş,1 Haziran 2022 - 31 Mayıs 2023 dönemi bilançolarını KAP'a bildirdi. KAP'a yapılan bildirimlere göre üç büyüklerin üçü de zarar açıkladı.Süper Lig'de şampiyonluk yaşayan ve "Üç Büyükler" olarak adlandırılan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) 1 Haziran 2022 - 31 Mayıs 2023 dönemini kapsayan 12 aylık bilançolarını bildirdi.KAP'a yapılan bildirimlerde, geçen sezonun lig şampiyonu Galatasaray, 952 milyon TL zarar açıkladı.Fenerbahçe, aynı dönemde 279 milyon TL zarar ettiğini KAP'a bildirdi.Beşiktaş da yine aynı dönemde 507 milyon TL zarar ettiğini bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, CHIPS ve Bilim Yasası'nı imzalamasından bu yana geçen bir yılda, şirketlerin yarı iletken üretimini ABD'ye geri getirmek için 166 milyar doların üzerinde yatırım açıkladığını duyurdu.ABD Başkanı Joe Biden'ın, şirketlerin yarı iletken üretimini ABD'ye geri getirmek için imzaladığı yasanın ardından bu sektöre yapılan yatırım 166 milyar doların üzerine çıktı. Biden, CHIPS ve Bilim Yasası'nın birinci yıldönümündeki açıklamasında ABD'nin yarı iletkenlerdeki liderliğini yeniden canlandırmak, ülkenin tedarik zincirlerini güçlendirmek, ulusal güvenliğini korumak ve rekabet gücünü ilerletmek amacıyla söz konusu yasayı imzaladığını anımsattı. Cti çeken Biden, dünyadaki çiplerin yüzde 40'ını ABD'nin ürettiğini, ancak zamanla bu oranın yüzde 10'un biraz üzerine gerilediğini söyledi. Biden, bu durumun ülke ekonomisini küresel tedarik zinciri kesintilerine karşı savunmasız hale getirdiğine işaret ederek, CHIPS ve Bilim Yasası'nın bunu değiştirmeyi amaçladığını vurguladı. Yasayı imzalamasından bu yana şirketlerin yarı iletken üretimini ABD'ye geri getirmek için 166 milyar doların üzerinde yatırım açıkladığına dikkati çeken Biden, bu yatırımların, Ohio'dan Arizona'ya, Teksas ve New York'a kadar ülke genelinde iş ve fırsatlar yarattığını belirtti. Başkan Biden, yalnızca geçen yıl en az 50 devlet üniversitesinin, Amerikalı işçilerin yarı iletken endüstrisinde iyi ücretli işlere erişmesine yardımcı olmak için yeni veya genişletilmiş programlar duyurduğuna değinerek, CHIPS ve Bilim Yasası'nın ülkenin her köşesine yatırım ve fırsat getirmek için "Bidenomik" gündemimin önemli bir parçası olduğunu ifade etti. Gelecek aylarda yönetimin bu yasayı uygulamaya devam edeceğini vurgulayan Biden, Amerika'yı bir kez daha yarı iletken üretiminde lider ve elektronik veya temiz enerji tedarik zincirleri için diğer ülkelere daha az bağımlı hale getireceğini kaydetti.

Çin, uluslararası fiyatlardaki artış nedeniyle benzin ve motorinin perakende satış fiyatlarında ayarlamaya gitti. Benzinin ton fiyatında 240 yuan, motorininkinde ise 230 yuan artış yapıldı.Çin, akaryakıt fiyatlarında artışa gitti. Xinhua'nın haberine göre, ülkenin ana ekonomik planlama organı Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, yarından itibaren, benzinin ton fiyatında 240 yuan (33,30 dolar), motorininkinde ise 230 yuan (31,91 dolar) artışa gidileceğini duyurdu. Komisyon, ülkenin en büyük üreticileri Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC), Çin Petrokimya Şirketi (SINOPEC), Çin Ulusal Denizaşırı Petrol Şirketi (CNOOC) ve rafinerilere petrol üretimini sürdürüp dağıtımını kolaylaştırarak arz istikrarını sağlamalarını istedi. Çin'de uygulanan petrol fiyatı rejimine göre, düzenleyici kurum olan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, iç piyasadaki perakende petrol fiyatını, uluslararası fiyatlara göre her 10 iş gününde bir ayarlıyor. Petrolün varil fiyatının 130 doların üzerine çıkması veya 40 doların altına düşmesi durumunda fiyata süre gözetilmeden doğrudan müdahale ediliyor.
İç hat uçak biletlerinde uygulanan tavan fiyat uygulamasında artışa gidildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, bin 650 lira olan tavan fiyatın, 2 bin 500 liraya yükseltildiğini duyurdu.Uçak biletlerindeki tavan fiyat uygulamasında artışa gidildi. İç hat uçak biletlerinde uygulanan tavan fiyat artışını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü duyurdu. Yeni düzenlemeyle birlikte, iç hat uçak biletlerine uygulanan maksimum ücret, bin 650 TL’den 2 bin 500 TL’ye yükseltildi. TEMMUZ AYINDA ARTIRILMIŞTI Geçen Temmuz ayında iç hat tek yön uçuşlarda tavan fiyat, yüzde 43’lük artışla bin 150 TL’den bin 650 TL’ye yükseltilmişti.

Avrupa'da gaz fiyatları, kıtaya Rus gazı tedarikinin azalmaya devam edeceği ve enerji krizinin henüz sona ermediğine ilişkin uyarıların ardından yükselişe geçti.Avrupa'da doğalgaz fiyatlarında artış görülüyor.Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de eylül vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı gün içinde yüzde 23,7 artarak 38,4 euroya çıktı. Ekim vadeli kontratlarda ise megavatsaat başına gaz fiyatı 41,5 euroya yükseldi. Bu artışın ardından fiyatlar, son 5 haftanın en yüksek seviyesini gördü. 30 Haziran'da 38,4 euro olan fiyatlar, 3 Temmuz'da 35,2 euroya gerilemiş ve bu tarihten itibaren neredeyse yatay seyir izlemişti. Fiyatlar, Alman enerji şirketi E.ON Üst Yöneticisi (CEO) Leonhard Birnbaum'un, şirketin 6 aylık bilançosuna ilişkin düzenlenen toplantıda, Avrupa'nın Rusya'dan doğalgaz ithalatının hızla düştüğünü, bu durumun Avrupa piyasasını yapısal olarak değiştirdiğini ve bu nedenle toptan enerji piyasalarındaki fiyatların yakın gelecekte yüksek kalacağını belirtmesinin ardından yükselişe geçti. Avrupa'nın doğalgaz arzında Rus gazının azalmaya devam edeceğini belirten Birnbaum, bu nedenle enerji krizinin henüz sona ermediği uyarısında bulundu. Birnbaum, Avrupa'da Rus doğalgazının yerine daha pahalı olan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) kullanıldığını anımsatarak, bu durumun Avrupa'daki gaz fiyatlarını Asya'daki fiyat seviyesine yükselttiğini ifade etti. Öte yandan, Gas Infrastructure Europe verilerinde, Avrupa'daki gaz depolarının doluluk oranlarının 6 Ağustos itibarıyla yüzde 87,7'ye çıktığı ve oranların 1 Kasım'da yüzde 90 doluluğa ulaşma planındaki hedeflerin önünde olduğu görülmüştü. GEÇEN YIL BU DÖNEMDE REKOR KIRILMIŞTI Covid-19 salgını sonrası ortaya çıkan arz-talep dengesizliği ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yaşanan tedarik kısıtları nedeniyle Avrupa'da gaz fiyatları rekor seviyeye ulaşmıştı. Gaz fiyatları yaklaşık 1,5 yıl yüksek kalmasının ardından Avrupa'da gaz talebinin düşmesi ve depolardaki doluluk oranlarının artması sonucu 1 Haziran'da megavatsaat başına 23 euroya kadar gerileyerek Eylül 2021'den sonraki en düşük seviyesini görmüştü. Fiyatlar, Ağustos 2022'de megavatsaat başına 300 euroyu aşarak tarihteki en yüksek seviyesine çıkmıştı.
Aile Destek Programı ödemeleri hane başına düşen aylık gelir aralığına göre ödeme tutarları şu şekilde:450 TL ve altı olanlar: 1.250 TL450 TL üzeri - 911,15 TL ve altı olanlar: 1.100 TL911,15 TL üzeri - 1372,30 TL ve altı olanlar: 950 TL1372,30 TL üzeri - 1833,45 TL'den az olanlar: 850 TL alacak.

Dünyanın en fazla zeytinyağı üretiminin yapıldığı Güney Avrupa ülkelerinde yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklığın ürüne verdiği zarar fiyatları katladı. Zeytinyağının litre fiyatı son 3 yılda 4 kat artışla 8 euroya yaklaştı. AB'nin zeytinyağı üretimi son sezonda yüzde 39 azalırken, en büyük düşüş yüzde 56 ile İspanya'da görüldü.İklim değişikliği, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ve düşük yağış miktarı diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi zeytini de olumsuz etkiliyor. Özellikle Akdeniz'e komşu Avrupa ülkelerinde yaz döneminin kurak ve sıcak geçmesi zeytin ve zeytinyağı üretiminin düşmesine neden oluyor. ÜRETİMİN 3'TE 2'Sİ AB'DE YAPILIYOR Dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık 3'te 2'sini gerçekleştiren Avrupa Birliği (AB) ülkeleri son dönemdeki zorlu iklim koşullarından ciddi zarara uğruyor. AB verilerine göre, dünyadaki zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 67'sini Birlik üyesi ülkeler gerçekleştiriyor. Akdeniz çevresindeki AB ülkelerinde yaklaşık 4 milyon hektarlık zeytinlik mevcut. AB ülkeleri buradan ortalama yılda 2 milyon ton kadar zeytinyağı ve 900 bin ton sofralık zeytin üretimi yapıyor. EN BÜYÜK ÜRETİCİ İSPANYA Avrupa ülkeleri arasında zeytinyağı üretiminde ilk sırayı İspanya alıyor. Bu ülke normal dönemlerde AB zeytinyağı üretiminin yarıdan fazlasını gerçekleştiriyor. İspanya'yı, İtalya, Yunanistan ve Portekiz takip ediyor. 5 yıl öncesinde İspanya'nın zeytinyağı üretimi 1 milyon 790 bin ton seviyesindeyken son hasat dönemi olan 2022-2023'te üretim bu rakamın yaklaşık 3'te 1'ine düştü. 2021-2022 döneminde İspanya'nın zeytinyağı üretimi 1 milyon 491 bin ton seviyesindeyken, 2022-2023 hasat döneminde yarıdan daha fazla azaldı. İspanya'nın zeytinyağı üretimi 2022-23 döneminde bir önceki sezona göre yüzde 56 azalarak 663 bin tona kadar geriledi. İtalya'da da zeytinyağı üretimi önceki yıl 329 bin tonken geçen yıl yüzde 27 azalarak 241 bin tona indi. Benzer biçimde Portekiz'de de önceki yıl 206 milyon ton olan zeytinyağı üretim yüzde 39 azalarak 126 bin tona geriledi. Avrupa'nın önemli zeytinyağı üreticilerinden sadece Yunanistan'ın üretimi geçen yıl önceki yıla kıyasla yüzde 47 oranında artarak 232 bin tondan 340 bin tona çıktı. ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ GERİLİYOR AB'nin toplam zeytinyağı üretimi 2021-2022 dönemindeki 2 milyon 272 bin tonluk seviyesinden 2022-2023 döneminde 1 milyon 379 bin tona indi. Böylece, bir önceki yıla kıyasla Birlik ülkelerinin zeytinyağı üretimindeki gerileme yüzde 39'u buldu. Zeytinyağı üretiminin ciddi ölçüde gerilemesi sektörü ve fiyatları olumsuz etkiledi. Arzdaki azalma ve talebin güçlü devam etmesi nedeniyle zeytinyağı fiyatları son dönemde hızla artmaya başladı ve rekor üzerine rekor kırdı. IMF verilerine göre, zeytinyağının küresel piyasalardaki fiyatı mayıs ayında en son 1996 yılında kırılan rekoru aştı. Fiyatlardaki artış ise mayıs ayından sonra da devam etti. Yüksek faiz ve enflasyon oranları ile birlikte artan gübre maliyetleri zeytinyağındaki fiyat artışına katkı sağladı. Sektördeki fiyatların takip edildiği Infa Oliva verilerine göre, 2020 yılı ağustos ayında 1,86 euro olan sızma zeytinyağının litre fiyatı, bu ay 7,82 euro seviyesine ulaştı. Böylece, zeytinyağı fiyatı son 3 yılda 4 kattan fazla artış gösterdi. Bu dönemde zeytinyağı fiyatlarındaki artış yüzde 420'yi buldu. Sızma zeytinyağı fiyatı geçen yılın ağustos ayında ise 3,7 euro seviyesindeydi. Son 12 aydaki fiyat artışı 2 katın üzerinde oldu. Son bir yılda zeytinyağı fiyatları yüzde 210 kadar yükseldi. ZEYTİNYAĞI FİYATLARI ARTIYOR Zeytinyağı fiyatlarındaki artışa ilişkin değerlendirmelerde bulunan İspanya'dan tarım uzmanı Juan Vilar da, "Zeytinyağında şu anda eşi benzeri görülmemiş bir durum yaşanıyor. Mevcut zeytinyağı fiyatlarına daha önce hiçbir zaman ulaşılmamıştı." ifadesini kullandı. İspanya'da zeytinyağı fiyatlarının her gün arttığına işaret eden Vilar, ülkenin bazı bölgelerinde zeytinyağı fiyatının 8 euroya ulaştığını belirtti. Vilar, geçen yılın zeytinyağı üretiminin talebi karşılamadığını anımsatarak, arz ve talep arasındaki farkın önceki dönemden kalan stoklarla kapatıldığını ancak bu stokların da tükendiğini vurguladı. Gelecek sezonun zeytin üretimi açısından zayıf olmasını beklendiğine dikkat çeken Vilar, bu durumda talebe uyum sağlamanın tek yolunun fiyat artışı olduğunu söyledi. Vilar, zeytinyağı litre fiyatlarının 3 yıl önce 1,8 euro seviyesinde seyrettiğini anımsatarak, İspanya'da süpermarketlerdeki fiyatların 4 kattan fazla artarak 9 euroyu bulduğunu ifade etti. Zeytinyağında yıllık küresel talebin 3,1 milyon ton olduğuna işaret eden Vilar, üretimin 2,6 milyon tonda kaldığını, arz ve talep arasında dengesizlik olduğunu hatırlattı. Vilar, bu nedenle zeytinyağında fiyat artışının devam etmesini beklediğini sözlerine ekledi. ÜRETİM TÜKETİMİ KARŞILAMIYOR Zeytin üreten ülkeleri bir araya getiren Madrid merkezli Uluslararası Zeytin Konseyi verilerinde 2022/23 mahsul yılında küresel zeytinyağı tüketiminin 3 milyon 55 bin ton, üretimin ise 2 milyon 730 bin ton olması öngörüyor. Tüketimle üretim arasındaki farkın ise stoklardan kapatılması gerekiyor. Stokların azalması ve üretimden fazla tüketim zeytinyağındaki fiyat artışına katkı sağlıyor. Avrupa'nın geçen yıl en hızlı ısınan kıta olması ve bu yıl yaz döneminde de rekor sıcaklıklar yaşaması zeytin üretimine darbe vuruyor. Ayrıca, bu yıl yapılacak hasada yönelik olumsuz beklentiler, zeytinyağı fiyatlarının daha da yükselmesiyle sonuçlanıyor.